ABD Senatörlerinden Uygur Türkleri İçin Soykırım Tasarısı

TAKİP ET

ABD'de bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör, Çin'in Uygur Türklerine ve azınlıktaki diğer gruplara yönelik insan hakları ihlallerini 'soykırım' olarak tanıyan bir karar tasarısı hazırladı.

ABD’de bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör, Çin’in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine ve azınlıktaki diğer gruplara yönelik insan hakları ihlallerini “soykırım” olarak tanıyan bir karar tasarısı hazırladı.

Karar tasarısı hakkında görüşlerini aktaran senatörlerden Jim Risch, Çin hükümetinin zorla kısırlaştırma, kürtaj ve diğer uygulamalarının ‘‘dehşet verici’’ olduğunu belirtti. Ayırca, ‘‘Uygurlar’ı ve diğer Müslüman azınlıkları hedef alan bu uygulamalar soykırım anlamına gelmektedir, ben de bu uygulamaları bu şekilde tanımlayan tasarıya her iki partiden de meslektaşlarımla birlikte imza atmaktan gurur duyuyorum’’ şeklinde konuştu. Risch, ABD ve diğer ülkelerin Doğu Türkistan'da yaşanan olaylara dikkat çekmeye devam etmesi gerektiğini söyledi.

Teksas Senatörü John Cornyn ise Çin hükümetinin milyonlarca Uygur’a karşı senelerdir “korkunç bir soykırım kampanyası” uygulamaya devam ettiğini belirtti ve karar tasarısının, Çin’i zalimce eylemlerinden sorumlu tutmanın ilk basamağını oluşturduğunu belirtti.

Demokrat Maryland Senatörü Ben Cardin ise Kongre’nin Çin’in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine, Kazak ve Kırgızlar’a ve diğer Müslüman gruplara yönelik sistematik istismarına göz yummaması gerektiğini ifade etti ve bu insan hakları ihlallerine ABD tarafından güçlü şekilde yanıt verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu tasarıyı destekleyen daha birçok Demokrat ve Cumhriyetçi senatör, işgalci Çin'in insan hakları ihlallerine son verilmesine yönelik açıklamalar yaptı.

abd çin Doğu Türkistan Kazak Kırgız Uygur Türkleri Uygur kamp işkence soykırım senatörler cumhuriyetçi demokrat