ABD Senatosu Putin'i Oy Birliğiyle 'Savaş Suçlusu' İlan Etti

TAKİP ET

ABD Senatosu, Rus diktatörü Vladimir Putin'i oy birliğiyle "savaş suçlusu" ilan etti.

Rus diktatörü Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı askeri işgal girişiminde birçok çocuğun ölümüne neden oldu. Yaklaşık 3 milyon sivil ülkesini terk etti ve Rus ordusu, Ukrayna'da hiçbir askeri hedefin bulunmadığı birçok noktada pek çok kez sivilleri vurdu. Yetimhane ve çocuk hastanesi dahi bombalamaktan çekinmeyen Rus ordusu, sivillere yönelik saldırganlığını sürdürüyor. Rus işgal girişimi sürerken toplanan ABD Senatosu, Rus diktatörü Putin'i "savaş suçlusu" ilan etti.

Karar Senato tarafından oy birliğiyle alındı. Kararla birlikte Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Putin'in Ukrayna'ya saldırısına ilişkin soruşturma başlatması çağrısında bulundu.

Putin'in işlediği suçların hesabını vermesi gerektiğini belirten Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, "Benim için bir sonraki adım İngiliz ve diğer müttefiklerimizle bir istihbarat birimi kurarak Rus ordusunun işlediği savaş suçlarını kamuoyuna açıklamak ve komutanları ifşa etmektir" dedi ve "tespit edip utanca boğma kampanyasının" yolda olduğunu duyurdu.

Sembolik önem taşıyan kararın ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, ABD Kongresi'ne hitap edecek. 

ABD'den Ukrayna'ya 13,6 Milyar Dolarlık Yardım Paketi

abd senatosu rus diktatörü vladimir putin savaş suçlusu ukrayna lindsey graham