ABD Soykırıma Uğrayan Uygur Türklerini Göçmen Olarak Kabul Edecek

TAKİP ET

Biden hükumeti, 2021 yılında ABD'ye göçmen olarak kabul edilecekler listesine soykırıma uğrayan Uygur Türklerini de dahil etti.

Biden hükumeti, Çin tarafından insanlık dışı uygulamalara mağruz kalan Doğu Türkistan Türkleri için yeni bir adım attı. Yayımlanan yeni duyuruyla 2021 yılında ABD'ye göçmen olarak kabul edilecekler listesine Çin'in zulmüne uğrayan Uygur Türkleri de dahil edildi.

Uygurlar ve Doğu Türkistan'da soykırıma tabi tutulan etnik guruplara 'P2' statüsünün verilmesi, Uygurların sadece Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar aracılığıyla değil, doğrudan ABD hükumetine başvuruda bulunarak ABD'ye gelebilmesi ve yerleşebilmesi için bir yasa tasarısı Mart ayında meclise sunulacak.

Yayımlanan duyuruda, Çin'in zulmünden kaçan Uygurlar ve diğer etnik- dini azınlıklar ile Hong Kong'ta baskı gören sakinlerin göçmenlik hakkında yararlanacağı belirtildi. Çin'deki zulüm veya işkenceden kaçan Uygur ve diğer etnik - dini azınlıkların sayısının istikrarlı bir şekilde arttığı belirtilirken Amerika Birleşik Devletleri'nde yerleşim hakkı kazanma mevzusunun giderek acil hale geldiği söylendi. Haziran 2020'de Ulusal Güvenlik Yasası'nın kabul edilmesi ve aktivistlerin tutuklanarak ifade özgürlüğüne ket vurulmasının ardından, Hong Kong'ta yaşayanlar yurtdışına sığındı. Dışişleri Bakanlığı, kabul edilecek göçmen sayısını artırarak Çin'de zulüm gören etnik - dini azınlıkların kabul edilmesi ve diğer tüm seçenekleri göz önünde bulundurup yerleştirme opsiyonunun uygun bir seçenek olmasını sağlamaya çalışıyor. Buna ek olarak ABD Başkanı Biden'ın, Dışişleri Bakanı'na bu nüfuslar için erişim yöntemleri geliştirmek üzere BMMYK ve USCIS'e danışmasını önerdiği belirtildi. Çin vatandaşı olan Türk - Müslüman sığınmacılar ile aktivist, gazeteci veya siyasi muhalif olan ve Hong Kong'da daimi oturumu bulunan veya en son orada ikamet eden mültecilerin kabul edileceği bildirildi.

Ayrıca, Demokrat Ted Deutsch ve Cumhuriyetçi Mario Diaz Balart tarafından hazırlanan yasa tasarısına "Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası" adı verildiği dillendiriliyor.

abd uygur türkleri doğu türkistan çin göçmenlik sığınmacı hak verilecek ekledi biden yönetim yasa eklendi hak verildi 2021 yeni çin zulüm uygulama soykırım