ABD Suriye'yle İlişkilerini Normalleştirmeyecek

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ürdünlü mevkidaşı Ayman Safadi'yle yaptığı görüşmede ABD'nin Suriye'yle ilişkilerini normalleştirmeyeceğini ve normalleşme adımlarını desteklemediğini bildirdi.

Suriye'de Esad rejimi giderek ülkenin kontrolünü ele geçirirken Orta Doğu'da Amerika Birleşik Devletleri'nin iş birliği yaptığı ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülke Suriye'yle ilişkilerini normalleştirmeye gidiyor. Bu amaçla İran'daki Molla Rejimi'nin başı İbrahim Reisi, 2011'den beri ilk defa devlet başkanı seviyesinde Suriye'yi ziyaret ederken Arap Birliği'nde de Suriye'nin 2011'de askıya alınan üyeliğinin devam ettirilmesi lehinde bir tutum mevcut.

Ancak Amerikan Dışişleri Bakanı Blinken, 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu kararı uygulamaya koyulmadığı sürece ABD'nin Suriye'yle ilişkilerini normalleştirmeye sıcak bakmayacağını ve diğer ülkelerin normalleşme çabalarına da destek vermeyeceğini açıkladı.

Aralık 2015'te kabul edilen 2254 sayılı BMGK kararı, Suriye'de tarafların müzakereye başlamasını, çatışmaların durdurulmasını, Suriye için yeni bir anayasa çalışmalarının başlatılmasını ve adil seçimlerin düzenlenmesini öngörüyor.

suriye amerika birleşik devletleri ürdün birleşmiş milletler güvenlik kurulu esad orta doğu normalleşme