ABD, Türkiye'yi F-35 Programından Çıkardığını Ankara'ya Resmen Bildirdi

TAKİP ET

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin F-35 programından çıkarıldığına ilişkin Ankara'ya resmî bir bildirimde bulunduklarını duyurdu.

AA muhabirine açıklama yapan Pentagon yetkilisi, bildirimin nasıl yapıldığına ilişkin herhangi bir ayrıntı vermedi.

Pentagon yetkilisi, söz konusu bildirimde, 2006'da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye'nin de 26 Ocak 2007'de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı'nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye'nin dâhil edilmediğinin bildirildiğini belirtti.

Yetkili, 2006'daki mutabakatın geriye kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa herhangi bir yeni ortağın da eklenmediğini söyledi.

Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı'na (JSF) Ortak Mutabakat Zabtı ile ortak üretici olarak katılmıştı. Programın katılımcıları arasında Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Danimarka, Kanada ve Norveç yer alıyordu. Programa göre Türkiye, ilk aşamada 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etmişti.

2018'de 4 adet F-35 uçağının mülkiyeti Türkiye'ye verilmiş ve bu uçaklar ABD'de, Türk pilotların da katıldığı eğitim programlarına tâbi tutulmuştu. Daha sonra ise 2 adet F-35 uçağının daha mülkiyeti verilmişti. Ancak Türkiye ile ABD arasında S-400 krizi çıktığı için bu 6 uçak Türkiye'ye teslim edilmemiş ve 2020 Savunma Bütçesi kapsamında bunların ABD Hava Kuvvetleri için alınması kararlaştırılmıştı.

Türkiye, ayrıca söz konusu program dâhilinde uçak için 1005 parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. Bunun üzerine 2020'nin Aralık'ı itibarıyla da ABD'nin bahsi geçen 1005 parçanın tamamı için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıkmıştı.

F-35 Türkiye ABD Trump CAATSA SSB Savunma Sanayii SSTEK Savunma Sanayii Teknolojileri Pentagon Ankara F-35A JSF Ortak Mutabakat Zabtı Müşterek Taarruz Uçağı Programı