ABD: Ukrayna'daki Vatandaşlarımıza Ülkeyi Terk Etmelerini Söylüyoruz

TAKİP ET

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna-Rusya gerilimine yönelik son gelişmeleri değerlendirdi

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdidine ilişkin konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bölgede artan gerilime karşı ABD vatandaşlarına tedbir amaçlı Ukrayna'yı terk etmelerini söylediklerini ancak şu anda bir tahliye planları olmadığını söyledi.


"Diplomasi, Caydırıcılık ve Savunmaya Yönelik Çabalar"


ABD Başkanı Joe Biden'ın ilerleyen saatlerde Avrupalı müttefikleri ile Ukrayna konusunda videokonferans görüşmesi yapacağını dile getiren Psaki, "Bu görüşmede, diplomasi, caydırıcılık ve savunmaya yönelik çabalar ele alınacak." ifadesini kullandı.


ABD Asker Gönderebilir


Psaki, ABD basınında yer alan"Biden yönetiminin tedbir amaçlı NATO'nun doğu kanadı olan Baltık ülkeleri ve Polonya'ya asker gönderebileceği" iddialarına ilişkin olarak "Bir işgal durumunda, oradaki müttefiklerimize ek yardım yapma seçeneğini hiçbir zaman masadan kaldırmadık. Bu konuda ortaklarımız ve doğu kanadındaki ülkelerle istişaremiz devam ediyor." dedi.


"Şu Anda Tahliye Planımız Yok"


ABD'nin Ukrayna'ya seyahat uyarısını en üst seviyeye çıkardığını belirten Psaki, "Şu anda buradan bir tahliye planımız yok. Ancak Amerikan vatandaşlarına şu anda ülkeden ayrılmalarını söylüyoruz." diye konuştu.

Psaki, NATO'nun Akdeniz'de "Neptune Strike 2022" adıyla başlattığı tatbikatın planlarının, Ukrayna-Rusya krizinden çok daha önce yapıldığını kaydetti.

ABD ukrayna rusya işgal rus işgali jen psaki