ABD: Ukrayna'nın NATO Üyeliğini Destekliyoruz

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Karine Jean-Pierre, Ukrayna'nın NATO üyeliğini desteklediklerini duyurdu. Konu ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Jean-Pierre, 'Biz Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğini destekliyoruz.' diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden’a Louisiana ziyaretinde eşlik eden Jean-Pierre, başkanlık uçağında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. AA’nın aktardığına göre, Jean-Pierre, Ukrayna’nın, Rusya ile son dönemde artan gerginliğin ardından NATO’ya üye olmak istediğinin anımsatılması üzerine, “Biz Ukrayna’nın NATO’ya üyeliğini destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Ukrayna’yı Ziyaret Etti

ABD ile Rusya arasındaki gerginlik devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna’da temaslarda bulundu. Ziyarete Ukraynalı mevkidaşı Dmıtro Kuleba ile görüşerek başlayan Blinken, daha sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Ukrayna milletvekilleriyle görüştü. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken, görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Zelenskıy, “Topraklarımızın işgali, Kırım’ın yasa dışı ilhakı konuları dışında Kuzey Akım 2 boru hattı konusunu ele aldı.” diye bildirdi.

Biden, Kırım Platformuna Davet Edildi

Kuzey Akım 2 konusunun Ukrayna için “hassas” bir konu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, Avrupa’da bu konuda farklı görüşlerin var olduğu belirtirken, “Fakat bu konuda ABD ile aynı görüşe sahibiz.” dedi. Ayrıca Zelenskıy, Blinken ile Ukrayna’daki reformları, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği askeri ve mali desteği, Karadeniz ile Azak Denizi bölgelerindeki güvenlik durumu ele aldıklarını bildirdi. Bununla birlikte Zelenskıy, Blinken’i Kırım Platformu Açılış Zirvesine davet ettiğini ve Kırım Platformu davetinin ABD John Biden’a iletildiğini belirtti.

“Ukrayna’nın Rus Saldırganlığından Korunması İçin Çalışıyoruz”

Öte yandan basın konferansında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Cumhurbaşkanı ile Rusya tarafından Ukrayna’ya yönelik gelen tehditler hakkında konuştuk. Bu eylemleri çok dikkatli izliyoruz… Şu an Ukrayna sınırında 2014 yılından beri en büyük Rus askeri yoğunluğunun olduğunu var olduğunu görüyoruz…Ortaklarımızla birlikte, Ukrayna’nın ülkesini Rus saldırganlığından koruyabilmesi için çalışıyoruz.” dedi.

rusya kırım ukrayna nato abd amerika biden