ABD Uyardı: Kabil'de IŞID Tehdidi

TAKİP ET

ABD, Afganistan'dan kaçmak isteyen binlerce kişinin beklediği Kabil Havalimanı'na IŞID'in saldırı düzenleyebileceğini belirterek yeni rotalar oluşturduğunu duyurdu.

ABD, Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle 100 binlerce Afgan'ın kaçmak için sığındığı Kabil Havalimanı'na IŞID'in saldırı düzenleyebileceğini söyledi.

Saldırılara karşı uyarıda bulunan ABD, havalimanına gitmek isteyenler için yeni rotalar belirleneceğini duyurdu.

Başkent Kabil'deki ABD Büyükelçiliği, duruma ilişkin henüz bir detay paylaşmazken, tehdidin önemli olduğu belirtildi.

Büyükelçilikten bir yetkili, bölgede bulunan küçük bir grup Amerikalının ve diğer sivillerin neler yapacağı, hangi rotaları takip edeceği ve askerler tarafından hangi noktalardan alınacağıyla ilgili bilgilendirileceklerini ifade etti.

Öte yandan Beyaz Saray'dan bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'a uluslararası güvenlik ekibi tarafından verilen bir brifingde, IŞID tehdidi de dahil Afganistan'daki güvenlik sorunlarının masaya yatırıldığını belirtti.

ABD Büyükelçiliği, cumartesi günü vatandaşlarına bir ABD temsilcisine danışmadan Kabil Havalimanı'na gitmemeleri uyarısında bulunmuştu.

Uzmanlar, ABD askerlerinin çekilmesi ve Taliban'ın ülkenin yönetimini ele geçirmesiyle son dönemde sayıları çoğalan IŞID'lilerin bölgede yeniden güçlenebileceğinden endişeli olduklarını aktardı.

Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Birimi Direktörü Vladimir Voronkov, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada IŞID'in Irak ve Suriye'de kontrolü ele geçirme planlarının sürdüğünü, örgütün Afganistan'da orta ve uzun vadede tehdit oluşturabileceğini belirtmişti.

ABD kabil havalimanı havaalanı IŞID DEAŞ taliban biden uyarı endişe birleşmiş milletler saldırı rota