ABD, Uygurların Zorla Çalıştırılmasından Kaçınılmasına Rehberlik Edecek

TAKİP ET

ABD hükümeti, işletmelerin Doğu Türkistan'daki zorla çalıştırılma olaylarından kaçınmasına yardımcı oluyor.

ABD hükümeti, işletmelerin tedarik zincirlerini ve yatırımlarını, Doğu Türkistan'daki zorla çalıştırma veya diğer insan hakları ihlalleri riskinden korumalarına yardımcı olmak için rehberliği genişletme kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Güncellenmiş Danışma Belgesi, Doğu Türkistan'da ve Çin genelinde zorla çalıştırma ve diğer insan hakları ihlallerine ortak olan taraflar göz önüne alındığında, Doğu Türkistan'a tedarik zinciri ve yatırım bağlantıları olan işletmeler için artan riskleri vurgulamaktadır" şeklinde bir tanıtım yaptı.

Dışişleri Bakanlığı ve diğer beş ABD devlet kurumu, 13 Temmuz'da güncellenmiş "Sincan Tedarik Zinciri İş Danışmanlığı"nı yayımladı. (Belgenin İngilizcesinde Sincan ifadesi yer aldığından bu ifade kullanılmak zorunda kalınmıştır)

Çin'in Doğu Türkistan'daki suistimallerine bağlı tedarik zincirlerinin yasal, ekonomik ve itibar riskleri konusunda işletmeleri uyaran ABD, Doğu Türkistan'dan ürün temin eden şirketlerin ABD yasalarını ihlal etme riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Blinken, danışma belgesini, Çin'i zorla çalıştırma, insanlığa karşı suçlar ve Doğu Türkistan'daki soykırımdan sorumlu tutmak için devam eden ABD ve uluslararası ortak çabalarına destek olarak niteledi.

Birçok Sektörde Zorla Çalıştırılma Vakası Gözlemleniyor

Yayımlanan belgede, 1 milyondan fazla kişiyi esir kamplarına hapsetme ve tarım, madencilik, yenilenebilir enerji ve tekstik de dahil olmak üzere birçok "yaygın gözetim" ve devlet destekli zorla çalıştırma vakası olduğu belirtildi.

Çin merkezli pek çok firmanın da Çin'in suçlarına ortak olduğuna vurgu yapıldı.

ABD, işletmeleri ve yatırımcıları Doğu Türkistan'da faaliyetler gösteren şirketler veya üretilen ürünler için iş anlaşmalarını gözden geçirmeye davet etti.

çin sincan doğu türkistan abd zorla çalıştırma uygur uygurlar davet rehberlik belge danışma belgesi insan hakları ihlal ihlaller pekin