ABD ve Avrupalı Yetkili Makamlar: 3. Doz Aşıya Henüz Gerek Yok

TAKİP ET

BioNTech'in 3. doz için izin başvurusu yapacağını duyurması sonrasınca CDC ve EMA'dan 3. doza gerek olmadığına yönelik açıklamalar geldi.

İsrail Sağlık Bakanlığı'nın sağladığı verilere dayanan bir açıklama yayımlayan Pfizer-BioNTech, aşılama sonrasındaki ilk ayda bulaşma ve hastalığı engelleme konusundaki etkisi zayıflasa da ağır hastalık riskinin azaldığı belirtildi ve 3. dozun gerekli olduğu kaydedildi.

Pfizer'da görevli bilim insanı Mikael Dolsten, maskeleri atan İsrail'deki artış görülen vaka sayılarının yılın ilk 2 ayında aşılanmış kişilerin yeniden enfekte olmasından dolayı gerçekleştiğini belirtirken BioNTech'ten yapılan açıklamada İsrail'in verileri işaret edilerek, "Bu veriler şirketin 3. faz çalışmalarının analiziyle de örtüşüyor. Bu yüzden elimizdeki tüm verileri temel alarak iki doz aşılamadan 6 ila 12 ay sonra üçüncü bir dozun uygulanması gerektiğine inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Firmanın elindeki verileri önümüzdeki ay Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) sunacağı bildirilirken, CDC ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) ortak açıklamasında 3. doza henüz ihtiyaç olmadığı ifade edildi.

Bunun yanında Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da paralel bir açıklama yayımlayarak henüz 3. doz uygulanmasına gerek olmadığını belirtti.

Türkiye Sağlık Bakanlığı ise Temmuz ayının başında aldığı kararla 50 yaş üstü vatandaşlar için 3. doz aşı randevularına izin verilmişti.