ABD ve BM'den Boğaziçi Açıklaması

TAKİP ET

ABD Dışişleri Sözcüsü ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Boğaziçi Üniversitesi eylemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Boğaziçi protestoları hakkında açıklama yaptı. Günlük basın toplantısında Türkiye'ye de yer veren Price, gösterileri yakından takip ettiklerini belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı açıklamada  "Türkiye'de Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni bir rektör atanmasına karşı barışçı gösterileri yakından izliyoruz. Öğrencilerin ve diğer göstericilerin gözaltına alınmalarını kaygıyla karşılıyoruz ve gösterilere karşı sürdürülen anti-LGBTQI retoriği kuvvetle kınıyoruz. İfade hatta konuşma özgürlüğü, bazıları tarafından rahatsız edici bulunsa da, canlı, işleyen bir demokrasinin korunması gereken kritik bir bileşenidir. Barış içinde, müreffeh ve kapsayıcı toplumlar bilginin ve düşüncelerin serbestçe dolaşımından güç alır"  ifadelerini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, "Barışçıl gösterilere katıldığı için gözaltına alınan öğrencilerin ve protestocuların derhal serbest bırakılması ve polisin orantısız güç kullanımına son vermesi çağrısında bulunuyoruz. Yetkililerin nefreti ve LGBT bireylere karşı ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik açıklamalarını kınıyoruz" açıklamasını yaptı.

boğaziçi eylem bm abd dışişleri açıklama paylaşım protesto hak adalet hukuk gözaltı lgbti transfobik