ABD Yargısı Halkbank'ın Yargılanabileceğine Karar Verdi

TAKİP ET

ABD'de temyiz mahkemesi, İran'ın ABD yaptırımlarından kurtulabilmesine imkan tanıyan faaliyetleri nedeniyle Halkbank'ın yargılanabileceğine hükmetti.

ABD 2. Temyiz Mahkemesi, Yabancı Egemen Dokunulmazlıklar Yasası'nın Halkbank'ı koruyan maddelerine dayanılarak yapılan başvuruyu, Halkbank'a yapılan suçlamanın ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiğini belirttiği kararıyla, Halkbank'ın yargılanabileceğine hükmetti.

Davada Halkbank'ı savunan Washington merkezli Williams % Connolly hukuk şirketinin avukatı Robert Cary ya da Türk hariciyesinden karara ilişkin bir açıklama gelmedi.

Reuters'ın haberine göre davada savcılık, Halkbank'ın İran'ın petrol gelirlerini önce altına, sonra da nakite çevirerek İran'ın petrol ticaretiyle kazandığı gelirleri sahte gıda sevkiyatı adı altında aktarmakla suçluyor.

Bunun yanında Halkbank'ın 21 milyar dolara yakın kara parayı aklayarak İran'a aktardığı iddia ediliyor. Halkbank ise ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlardan kaçınmak amacıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve İran'da bulunan paravan şirketlerle banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve komplo iddialarını reddetti.

Halkbank, Yabancı Egemenlik Dokunulmazlıkları Yasası'nda öngörüldüğü üzere kovuşturmadan muaf ve dokunulmaz olduğunu belirtmişti. Temyiz mahkemesi ise Halkbank'ın itirazını, suçun bankanın Yabancı Egemenlik Dokunulmazlıkları Yasası'nın sağladığı dokunulmazlığın ticari faaliyetleri kapsayan istisnası içerisinde işlendiği gerekçesiyle reddederek Halkbank'ın yargılanabileceğine hükmetti.

Rüşvetçi Reza Zarrab İse Keyfine Bakıyor

ABD yargısı bir Türk bankasını yargılarken, söz konusu suçun baş aktörü olan ve Türkiye'de de birçok devlet görevlisine rüşvet verdiği ortaya çıkan Reza Zarrab'ın hayatına "Aaron Goldsmith" ismiyle devam ettiği ortaya çıktı.

Akabinde FATF, Türkiye'yi kara para ve terör finansmanı ile mücadeledeki başarısızlığı nedeniyle gri listeye almıştı.

Türkiye'nin gri listeye alınmasıyla birlikte yabancı sermayeyi kendine çekme konusunda ciddi zorluklar yaşamaya başlayacağı, bu durumun liranın erimesini de hızlandırabileceği belirtilmişti.

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararını takiben açıklanan FATF kararıyla birlikte dolar, lira karşısında 9,66 seviyesine kadar ulaştı.

ABD Yargısı Halkbank'ın Yargılanabileceğine Karar Verdi