ABD'de 270 Delege Sayısına Ulaşan Başkan Olacak

TAKİP ET

Demokrat aday Biden ve mevcut başkan Trump arasında geçen ABD başkanlık seçimlerini adaylardan birinin kazanması için 538 sandalyeli Seçici Kurul'da en az 270 delege sayısına ulaşması gerekiyor.

Mevcut Başkan Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden arasında geçen ABD Başkanlık seçimleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni başkan ve delegelerin belirlenmesi ile son bulacak.

ABD'de 'Delegeler Kurulu' (Electoral College) adı verilen sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Adaylardan birinin kazanması için 538 sandalyeli Seçici Kurul’da en az 270 delege sayısına ulaşması gerekiyor.

Eyaletler arasındaki dengenin gözetildiği Amerikan siyasal sistemine göre toplamda daha fazla oy alan değil, daha fazla delegeye ulaşan adayın başkan seçilmesi Amerikan sseçimlerindeki bilinmezliği artırıyor.

2016'daki son seçimleri kazanan Trump, 304 delegeye ulaşırken rakibi Hillary Clinton Trump'tan yaklaşık 3 milyon daha fazla oy almıştı.

Dünya ABD seçim sonuçlarına kilitlenmişken son anketler Demokrat aday Joe Biden'ı büyük farkla önde gösteriyor. Anket sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat rakibi Joe Biden'ın dokuz puan gerisinde görünüyor.

ABD'nin önde gelen siyasi analiz sitelerinden "Real Clear Politics"in ulusal bazdaki tüm anketlerin ortalamasını derlediği anket sonuçlarına göre, Biden, ülke geneli anketlere göre yarışı Trump'ın 7,4 puan önünde götürüyor. Fakat 2016'dan bu yana anketlerin güvenilirliği de kamuoyunda soru işareti olarak görülüyor.

abd amerikan seçimleri başkanlık seçimleri joe biden donald trump abd'de kim başkan olacak 2020 abd seçimleri demokrat aday joe biden cumhuriyetçii aday donald trump abd