ABD'de Afganistan'da Kalma İhtimali Masada

TAKİP ET

ABD'de başkan Joe Biden'ın Afganistan'daki askeri varlığı sürdürme yönünde karar vereceği bildirildi.

ABD'li yetkililerin Afganistan'da kalan askerlerin Mayıs ayında çekilmemesi yönünde bir karara vardığı ifade edildi. Ulusal güvenlik danışmanları ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde Biden üç ayrı olasılık üzerinde durdu. Bunlar Afganistan'dan tamamen çekilmek, çekilme sürecini 6 ay daha tehir etmek veya bu süreyi belirsiz şekilde uzatmak.

Amerikalı yetkililer, Biden'ın Afganistan'dan esasında çekilme taraftarı olduğunu, ancak özellikle Pentagon'dan yapılan uyarılar sonucunda kararını değiştirme eğilimi gösterdiğini belirtti. Biden'ın henüz son kararı vermediği ancak düşüncesinin, Kasım ayına kadar Afganistan'da kalmak olduğu ifade edildi. Biden'ın, Taliban'ın Afganistan'da iktidar olmasını arzu etmediği dile getirildi.

Biden 17 Mart'ta konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, ordunun Afganistan'dan mayıs ayında çekilmesinin zor olduğunu söylemişti.

ABD'nin Afganistan'da 6 ay daha kalmasına yönelik isteğin Taliban ile müzakere edileceği ifade edilirken, Taliban'ın ise bu tekliflere sıcak yaklaşmadığı biliniyor. Taliban yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda Mayıs ayında ABD'nin Afganistan'ı terk etmemesi halinde savaşın devam edeceğini ilan etmişlerdi.

abd afganistan afganistandan çekilmeyecek afganistanda kalmak masada ihtimali biden ordu asker pentagon