ABD'de Büyük Gün: 98 Milyon Seçmen Oyunu Kullandı

TAKİP ET

ABD'de bugün gerçekleşecek olan başkanlık seçimleri için birçok eyalette seçmenler erken oy kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için seçim günü geldi. Cumhuriyetçi Parti'nin adayı (halen ABD Başkanı sıfatını taşıyan) Donald Trump ve Demokrat Parti’nin adayı (daha önce Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı da yapmış olan) Joe Biden'in yarıştığı başkanlık seçiminde şimdiden 98 milyon seçmen oy kullandı.

İki adayın ekonomi, sağlık ve dış politika gibi konularda taban tabana zıt politikalar vaat ettiği bu seçimde kazanan 4 yıl boyunca ABD Başkanlığı yapacak ve siyasete yön verecek. Bugünkü seçimlerin neticesinde belli olacak başkan, 20 Ocak'ta yapılacak yemin töreninin ardından göreve başlayacak ve Ocak 2025'e kadar ülkeyi yönetecek.

Başkanlık seçimlerinde erken oylama bilgilerini derleyen internet sitesi 'ABD Seçimler Projesi'ne göre, postayla ve sandık başında şimdiye kadar 97 milyon 665 bin 370 kişi oy kullandı. Posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 62 milyonu geçerken 35 milyondan fazla kişi de oy pusulalarını bu süreçte oluşturulan seçim sandıklarına elden bıraktı.

California 11 milyon 236 bin, Teksas 9 milyon 719 bin ve Florida 8 milyon 974 binden fazla oyla; ülkede erken oylamanın en fazla yapıldığı eyaletler olarak öne çıkarken kullanılan erken oyların 2016 başkanlık seçiminde kullanılan toplam oyların yüzde 70,9'una denk geldiği saptandı.

ABD'de Seçimler Nasıl Oluyor

ABD’de oy kullanma usülleri eyaletten eyalete farklılık gösterirken belirlenen seçim merkezlerinde oy kullanma seçeneği her eyalette mevcut. Bunun yanı sıra ABD'li seçmenler posta yolu ile de oy kullanabiliyor.

Bazı eyaletlerde seçmene doğrudan oy pusulaları gönderilirken bazı eyaletler seçmenin posta yoluyla oy kullanmak için başvuruda bulunması gibi ek şartlar mevcut. Bu yıl pandemi sebebiyle seçmenin, geçmiş yıllara göre daha yüksek bir oranda posta oyu kullanacağı tahmin ediliyor.

abd seçimler son dakika bilgileri abdde başkan kim olacak donald trump joe biden demokrat parti cumhuriyetçi parti abd'de seçimler nasıl oluyor abd oy kullanma usülleri hangi eyaletler oy kullandı eyaletlerde oy kul