ABD'de Plakalardaki Dini İfadenin Kaldırılması İçin Dava Açıldı

TAKİP ET

ABD'li ateistler, plakalardaki "In God We Trust (Biz Allah'a Güveniriz)" ifadesinin çıkarılmasını istiyor.

Mississippi Humanist Association (Mississippi Hümanist Derneği) ve American Atheists (Amerikan Ateistleri) Mississippi eyalet yönetiminden söz konusu dini ifadenin yer almadığı ve ücretsiz plakalar üretilip hizmete sunulması için dava açtı.

Söz konusu dini içerikli söz, eyalette 2014 yılında eyalet mührüne, 2019 yılında ise plakalara eklenmiş, 2020'de de eyalet bayrağına getirilmişti. Eyalette sürücüler dilerse motosiklet, karavan ve engelli araçlar haricindeki araçları için 32 dolar ödeyerek satın alabilecekleri özel plakalarda bu ifadeyi kaldırtabiliyor. 

Eyalet yönetimine dava açan seküler hümanizm aktivistler, yönetimin kendilerini özel plaka için fazladan ödeme yapmaya mecbur ederek ve dini bir ifadeyi sergilemeye zorlayarak temel hürriyetlerini ihlal ettiğini belirtti. Davacı Alan Griggs, "Aracımı kullandığımda inanmadığım bir dini ifadeyi sergilemek zorunda kalıyorum. Bir Hıristiyanın 'In No God We Trust' (Hiçbir Tanrıya Güvenmeyiz) veya 'In Allah We Trust' (Allah'a Güveniriz) yazılı plaka kullanmak zorunda bırakıldığını düşünün" diyerek tepki gösterdi.

American Atheists'in avukatı Geoffrey Blackwell ise "Bazı kişiler ceza ödeyerek yönetimin bir sözcüsü olmaktan kurtulabilir. Ancak birçok kişi için bu mümkün değil. Bu, yetkinin kötüye kullanılmasıdır ve anayasaya da aykırıdır" dedi.

ABD'de Plakalardaki Dini İfadenin Kaldırılması İsteniyor