ABD'de 'X' Cinsiyetli İlk Pasaport Hazırlandı

TAKİP ET

Amerika Birleşik Devletleri'nde cinsiyet hanesinde "X" yazan ilk pasaport hazırlandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, cinsiyet hanesinde "X" yazan ilk pasaportun düzenlendiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu durumun kendisini kadın ya da erkek olarak tanımlamayanların haklarının kamusal alanda tanınması konusunda bir kilometre taşı olduğu belirtildi.

Bunun yanında ABD pasaportlarında cinsiyet hanesinin artık beyana dayalı olarak seçilebileceği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması 2015 yılından bu yana pasaportunun cinsiyet hanesinde kadın ya da erkek değil "X" yazması için hukuki mücadele veren Dana Zzyym'i akıllara getirdiyse de Bakanlıktan pasaportun sahibinin kim olduğuna illişkin bir açıklama yapılmadı.

ABD'nin İlk Trans Amirali Geçtiğimiz Günlerde Göreve Başladı

Geçtiğimiz günlerde ilk trans amiral ABD'de göreve başlamıştı. ABD'de Sağlık Bakanı Yardımcısı görevini yürüten Rachel Levine, 6 bin kişilik ABD Halk Sağlığı Hizmeti Birliği'nde amiral olmuş, açıklamasında, "Covid-19'un bu karanlık günlerinde bir yol gösterici olmaya hazır biçimde, size ve bu büyük ulusa hizmet için çalışarak bu üniformayla karşınızda duruyorum. ABD Halk Sağlığı Hizmeti Muvazzaf Birliği'nin ilk kadın amirali ve 8 üniformalı hizmetin ilk açık trans oramirali olarak hizmet etmekten onur duyuyorum" demişti.

ABD'de 'X' Cinsiyetli İlk Pasaport Hazırlandı