ABD'den Erdoğan'ın Sözlerine İlişkin İlk Açıklama

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı'nın 10 ülkenin büyükelçisinin istenmeyen kişi ilan edileceğine ilişkin sözlerine ABD'den ilk yanıt geldi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eskişehir'de gerçekleştirilen açılış töreninde yaptığı konuşmada "Yatıyorlar kalkıyorlar Kavala Kavala... Kavala dediğin Soros'un Türkiye şubesi. 10 büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu nasıl terbiyesizliktir, siz burayı neresi zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası bir kabile devleti değil, anlı şanlı Türkiye. Burada Dışişleri'ne gelip de talimat veremezsiniz. Ben Dışişleri Bakanıma talimatı verdim, ne yapması gerektiğini söyledim. Bunların bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini halledeceksiniz dedim" demişti.

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada çıkan haberlerin farkında olduklarını ancak Türk Dışişleri Bakanlığı'nın konuya açıklık getirmesini beklediklerini söyledi.

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında "Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi gerektirecek hiçbir şey yapmadı" diyen Norveç Dışişleri Bakanlığı İletişim Başkanı Trude Maaseide, Türkiye'nin Kavala davasına ilişkin Norveç'in takındığı tavrı çok iyi bildiğini belirtti.

Trude Maaseide "Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında taahhüt ettiği demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uymaya çağırmayı sürdüreceğiz" derken Danıimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod da büyükelçiliklerine böyle bir bildirim yapılmadığını açıkladı.

Bunun yanında Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin 10 ülkenin bu konuda istişare halinde olduklarını söylediği belirtiliyor.

ABD'den Erdoğan'ın Sözlerine İlişkin İlk Açıklama 10 ülke ülkenin büyükelçiliği büyükelçisi