ABD'den Huawei ile Anlaşmaması Karşılığında Brezilya'ya 1 Milyar Dolar Ticaret Avantajı Sözü

TAKİP ET

ABD, telekomünikasyon ağını genişletmek isteyen Çinli Huawei ile anlaşmaması karşılığında Brezilya'ya 1 milyar dolarlık ticaret avantajı sözü verdi.

ABD, telekomünikasyon ağını genişletmek isteyen Çinli Huawei ile anlaşmaması karşılığında Brezilya'ya 1 milyar dolarlık ticaret avantajı sözü verdi.

Deutsche Welle'nin haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien liderliğindeki heyetin Salı günü Brezilya'ya yaptığı ziyaret esnasında iki ülke arasında ticaret anlaşması imzalandı.

O'Brien imzanın ardında yaptığı açıklamada 1 milyar dolar değerindeki kredi, güvence ve teminlerin Brezilya'nın ABD'den "özellikle telekomünikasyon sektöründe" satın alacağı mal ve hizmetler için geçerli olduğunu ifade etti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da Trump'ın kasım ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerini kazanmasını dilediğini açıkladı. Bolsonaro "Tanrının izniyle ABD'nin yakında yeniden seçilecek başkanının yemin törenine katılmayı ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, "Çin Brezilya'da kaydadeğer bir hamle yaptı. Brezilya'nın en büyük ticaret ortağılar, bu da bizi endişelendiren bir durum" dedi.

Çin Tepki Gösterdi

Çin'in Brezilya Büyükelçiliği Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ABD'yi "tekel” kurmaya çalışmakla itham etti. Mesajda dünyada birçok ülkenin bağımsızlığını koruyacağına ve 5G konusunda kendi kararlarını vereceklerine inanıldığı ifade edildi.

bolsonaro trump 5g huawei brezilya çin ticaret avantajı