ABD'den S-400 Tepkisi: Sonuçları Ağır Olur

TAKİP ET

Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini test ettiği haberleri, ABD tarafından tepkiyle karşılandı.

Türkiye tarafından yayımlanan NAVTEX'te, 16-17 Ekim tarihlerinde Sinop ve Ordu açıklarındaatış eğitimi yapılacağı bildirilmiş, ayrıca üze atışı yapılacağı gerekçesiyle Havacılara Bilgi Notu (NOTAM) ilan edilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin S-400'leri test ettiği iddiasına yönelik olarak,  "Doğrulanması durumunda, S-400 sistemlerinin test edilmesini en ağır biçimde kınıyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemi edinmesinin dahi "kabul edilemez" olduğunu ve sistemin aktif hale getirilmesi durumunda bunun iki ülke arasındaki güvenlik ilişkileri açısından "ağır sonuçları" olacağını söyledi.

Ortagus açıklamasında, "S-400'lerin test edildiği haberleri doğrulanırsa bunu en sert dille kınarız. Böyle bir adım, NATO müttefiki ve stratejik ortak Türkiye'nin sorumluluklarıyla bağdaşmamaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin S-400 füze savunma sistemlerini Rusya’dan satın alması ABD tarafından tepkiyle karşılanmış ve bu sebeple ABD senatosu, F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılan Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasını istiyor.

s-400 s400 abd rusya Türkiye morgan ortagus