AB'den Çin'e Doğu Türkistan Yaptırımı

TAKİP ET

Bugün bir araya gelen Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, yaptıkları toplantı sonucu Çin'e yönelik yaptırım kararları aldı.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Zirvesi bugün, Belçika'nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirildi. Myanmar’da yaşanan askeri darbe, Çin’in, Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı sistematik şiddet ve Türkiye-AB ilişkileri gibi konuların gündeme geldiği toplantıda, Çin ile ilgili sert kararlar alındı.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Çin’in Uygur Türklerine uyguladığı şiddet, baskıcı politika ve zulüm dolayısıyla yaptırım uygulanmasına karar verdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, AB yetkilileri aralarında Sincan Kamu Güvenliği Bürosu Direktörü Chen Mingguo, üst düzey Çinli yetkili Wang Mingshan ve Sincan Bölgesi’nin eski yöneticisi Zhu Hailun’a yaptırım uygulama kararı alındığı ifade edildi. Bu yaptırımların ne kadar daha genişletileceği belirtilmedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Myanmar'da ordunun gerçekleştirdiği darbe sonrası 11 Myanmarlı yetkiliye yaptırımların kabul edileceğini de belirtti.

doğu türkistan sincan uygur türkleri baskı zulüm şiddet avrupa birliği ab yaptırım dışişleri bakanları brüksel toplantı çıktı uygulanacak karar verildi çin