AB'den HDP Tepkisi: Derin Endişe Duyuyoruz

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Kürtçü Terör Örgütü PKK'nın TBMM'deki siyasi uzantısı HDP'ye kapatma istemiyle açılan dava hakkında "derin endişe" duyduklarını belirtti.

Kürtçü Terör Örgütü PKK'nın TBMM'deki siyasi uzantısı HDP'nin kapatılması için dava açılmasına Avrupa Birliği de tepki gösterdi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi yaptıkları ortak açıklamada, HDP'ye ilişkin gelişmelerden "derin endişe" duyduklarını ifade etti.

Ortak açıklamada, HDP'nin kapatılmasının "ülkedeki milyonlarca seçmenin haklarını ihlal edeceği" ifade edildi. Ayrıca bunun "Türkiye'de temel haklarda yaşanan gerileme ile ilgili AB'nin endişelerini artırdığı ve Türk makamlarının reformlara ilişkin çabalarının güvenilirliğini zayıflattığı" kaydedildi. Borrell ve Varhelyi, Türkiye'ye "demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı dahil olmak üzere temel demokratik yükümlülüklerine acilen saygı gösterme" çağrısı yaptı.

ab avrupa birliği hdp kapatılması hakkında açıklama endişe derin duyuyoruz