AB'den Türkiye Mesajı: Somut Adımlar Bekliyoruz

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun AB yetkilileriyle temasları öncesinde Brüksel'den "sözlere değil, somut adımlara önem veriyoruz" açıklaması geldi. Çavuşoğlu Borrell ve Michel ile bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilişkilerin yeniden rayına oturtulması ve pozitif gündem yaratılması hedefleri doğrultusunda temaslarda bulunmak üzere Brüksel'de. Çavuşoğlu Perşembe günü AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile, Cuma günü de AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelecek.

Temaslar öncesinde bir açıklama yapan Borrell'in sözcüsü Peter Stano, "AB ve üye ülkeler olarak bizim için en önemlisi, bu niyet ve beyanların uygulamaya dökülmesi, hayata geçirilmesidir" dedi. Stano, "Beyanlar iyidir ama daha iyisi somut olgular ve eylemlerdir" ifadesini kullandı.

AB'nin kıdemli isimlerinden Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da AFP'ye yaptığı açıklamada AB'nin "kendi çıkarlarını ve üyelerinin çıkarlarını savunmaya kararlı olduğu" vurgusu yaptı. "Hiç kimsenin olan bitenleri unutmaya, bir şey olmamış gibi yapmaya niyeti yok" diyen Asselborn, AB'nin yaptırımları sertleştirmemesi için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kalıcı bir yumuşamaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Lüksemburg Dışişleri Bakanı, "Ancak başka seçenek bırakılmazsa hazır olduğumuzu da tüm açıklığıyla göstermeliyiz" dedi.

AFP'ye konuşan AB diplomatları, "Türkiye'de ekonomide baş gösteren ciddi sorunlar ve ABD'de Erdoğan'ın müttefiki Donald Trump'ın Başkanlıktan ayrılmasının", Erdoğan'ın uzlaşmacı tavrında rol oynadığı görüşünde. Üst düzey bir diplomat, "Türkler hasarı telafi etmeye çalışıyor. Ama Avrupalılar bu tavrın samimi ve kalıcı olup olmadığını görmek için bekliyor" diye konuştu.

avrupa birliği ab dışişleri Josep Borrell Jean Asselborn Peter Stano dışişleri bakanlığı mevlüt çavuşoğlu