AB'den Türkiye'ye 3,5 Milyar Avroluk 'Suriyelileri Bize Gönderme' Bahşişi

TAKİP ET

AB'nin Suriyeli göçmenlere 'destek olmak amacıyla' 3,5 milyar avroluk yardım fonu oluşturmayı planladığı bildirildi.

Reuters'a konuşan iki AB diplomatı, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Suriyelileri 2024 yılına kadar barındırması karşılığında 3,5 milyar avroluk bir fon oluşturmayı planladığını açıkladı.

Diplomatlar oluşturulmak istenen fonun, göçmenlerin AB'ye gönderilmesini engellemek amacıyla hazırladığını belirtirken, toplamda 6 milyar avroya yakın bir bütçe oluşturulacağını ve bu paranın Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Suriye'deki insani yardım çalışmalarına destek amacıyla harcanacağını kaydetti.

Ev sahipliği yaptığı yaklaşık 4 milyon Suriyeliye 40 milyar dolarlık harcama yapan Türkiye bu fonun doğrudan Ankara'ya aktarılmasını talep etse de diplomatlar bu fonun hükümetlere aktarılmayacağını belirtti. Brüksel'de yarın toplanacak olan Zirve'ye katılması beklenen 27 liderin söz konusu projeyi onaylaması bekleniyor. 

Proje, onayına sunulacağı liderlerin ülkelerinin bütçelerinden değil AB'nin ortak bütçesinden karşılanacağı için Avrupa Parlamentosu'nda da oylanacak. Türkiye'yi otoriterleşmek ve insan hakları ihlalleri yapmakla suçlayan AP'nin ise projeyi onaylayıp onaylamayacağı tartışma konusu.

AB'den Türkiye'ye 3 5 Milyar Avroluk 'Suriyelileri Bize Gönderme' Bahşişi