AB'den Yunanistan'ın Mültecileri Açık Denize Geri İtmesi İddiaları Hakkında Soruşturma

TAKİP ET

Avrupa Birliği, Yunanistan'ın mültecileri açık denize geri ittiğine dair haberler üzerine soruşturma başlattı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Yunanistan'ın mültecileri açık denize geri ittiği ve Frontex’in de bu konuda desteğinin olduğuna dair haberler üzerine soruşturma başlattı.

Frontex İcra Direktörü Fabrice Leggeri tarafından yapılan açıklamada, “Yunanistan dış sınırlarındaki faaliyetlerle ilgili bazı basın yayın organlarında çıkan suçlamaları araştırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Leggeri, Frontex’in yürüttüğü faaliyetlerde temel haklarla ilgili ihlalleri kesinlikle müsamaha edemeyeceğinin altını çizdi. Ayrıca, şu ana kadar çıkan iddiaları kanıtlayacak somut delillere sahip olmadıklarını belirtti.

Frontex, daha önce yaptığı bir açıklamada, Ege Denizi’nde Türk ve Yunan donanmaları arasında deniz sınırları konusundaki anlaşmazlıkların faaliyetlerini zorlaştırdığı ifade edilmişti.

Bu arada çıkan haberlere ilişikin olarak Yunanistan’da da iç tahkikat açıldığı duyuruldu.

AB Komisyonu sözcülerinden Adalbert Jahnz da "Biz hem Yunanistan makamlarından hem de Frontex'ten bu tür haberleri derinlemesine soruşturmasını ve AB yasalarına tam olarak uyulmasını bekliyoruz." şeklinde konuşmuştu.

Suçlama Almanya'dan Gelmişti

 

Almanya'nın Der Spiegel dergisinin haberinde, Yunan sınır muhafızlarının mültecileri açık denize geri ittikleri ve Frontex'in de yasa dışı olan bu eylemlerin içinde yer aldığı suçlaması yer almıştı.

Uluslararası mülteci hakları sözleşmesine göre mültecilerin açık denize geri itilmesi, hukuka aykırılık teşkil ediyor.

yunanistan frontex fabrice leggeri mülteci adalbert jahnz der spiegel açık deniz uluslararası mülteci hakları sözleşmesi