ABD'li Şirketler Dijital Hizmet Vergisi Alan Ülkelere Karşı Misilleme Çağrısı Yaptı

TAKİP ET

ABD'li internet tabanlı şirketler, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dijital hizmet vergisi alan ülkelere karşı Amerikan hükûmetinden misilleme yapması isteğinde bulundu.

ABD'de aralarında Amazon ve Facebook gibi dev şirketlerin de bulunduğu internet tabanlı şirketler, Amerikan hükûmetinden, Türkiye'nin de dahil olduğu bazı ülkelerde uygulanan dijital hizmet vergisinin kaldırılması için müzakere yapılması isteğinde bulundu.

Söz konusu ülkelerle yapılacak görüşmelerden olumsuz sonuç çıkması durumunda ise misilleme olarak ABD'den bu ülkelere karşı ek gümrük vergisi uygulaması istendi.

Ülkemizde 1 Mart 2020 tarihinden itibaren uygulamaya giren Dijital Hizmet Vergisi düzenlemesinde, Türkiye'deki geliri 20 milyon lirayı ve dünya genelindeki geliri 750 milyon euroyu aşan şirketlerin, yüzde 7,5 oranında dijital hizmet vergisi mükellefi olmasına karar verilmişti.

Bilgisayar ve İletişim Endüstrisi Birliği (CCIA) avukatı Rachael Stelly, ABD Ticaret Temsilciliği'ne (USTR) yaptığı açıklamada, Avusturya, Hindistan, İtalya, İspanya, Türkiye ve İngiltere'nin uyguladığı dijital vergilerin Amerikan şirketlerine maliyetinin yaklaşık 3,1 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

USTR, bu hafta planlanan bir dizi görüşme sonucunda söz konusu ülkelere yönelik, 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301. bölümü uyarınca yıllık 1 milyar dolara ulaşabilecek karşı tarife uygulama kararı çıkabilir. Böylelikle, ABD'ye gelen İtalyan kravatlarından İspanyol ayakkabılarına, Türk halılarından İngiliz güzellik malzemelerine kadar çok sayıda ürün yıllık yüzde 25'e ulaşan bir vergi ile karşılaşabilir.

 

internet tabanlı şirketler ek vergi misilleme abd abd merkezli amerikan devleti hükümeti istek çağrı yaptı tarife dijital hizmet vergisi türkiye ülkelerden