ABD'nin Filistin'e Yardım Kararına İsrail Tepki Gösterdi

TAKİP ET

İsrail, ABD'nin eski başkanı Donald Trump döneminde askıya alınan Filistin yardımlarının Joe Biden dönemiyle yeniden başlatılması kararına tepki gösterdi.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’ın haberine göre Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ajans, (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı-UNRWA) bugünkü hâliyle çatışmayı kökleştiriyor. Dolayısıyla yardımların yeniden başlatılmasına, doğası ve hedeflerindeki değişiklikler eşlik etmelidir” ifadesine yer verildi.

Öte yandan İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Gilad Erdan ise BM’nin New York’taki genel merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Filistin’e destek kararını “hayal kırıklığı” olarak değerlendirdi.

"HAYAL KIRIKLIĞI"

Erdan, “ABD Dışişleri Bakanlığı ile yaptığım görüşmelerde, kışkırtmanın durdurulması ve Yahudi karşıtı içeriğin eğitim müfredatından kaldırılması da dâhil olmak üzere bazı reformların uygulanmasını garanti etmeden UNRWA'nın finansmanının yeniden başlatılması kararının beni hayal kırıklığına uğrattığını ve bunu reddettiğimi ifade ettim” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün, eski başkan Donald Trump döneminde askıya alınan Filistin yardımlarını yeniden başlatmayı planladıklarını duyurmuştu.

TOPLAMDA 235 MİLYAR DOLARLIK YARDIM

Blinken, yardım paketine, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın kalkınması için 75 milyon dolar (yaklaşık 613 milyon Türk Lirası), ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) programları için 10 milyon dolar (yaklaşık 82 milyon Türk Lirası) ve UNRWA programları için de 150 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 250 milyon Türk Lirası) tutarında desteklerin dâhil olduğunu duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen ay da işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere 15 milyon dolar (yaklaşık 123 milyon Türk Lirası) insanî yardım yapıldığını açıklamıştı.

Eski Amerikan Başkanı Trump, göreve geldiktenn kısa bir süre sonra ABD tarafından UNRWA'ya verilen finansal desteği kesmiş, bu kesinti sonucunda adı geçen uluslararası yardım kuruluşu büyük sıkıntı çekmişti. Zira UNRWA; Batı Şeria, Gazze, Kudüs, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de 5 milyondan fazla mülteciye yardım sağlıyor.

ABD Filistin Filistin'e yardım İsrail Donald Trump Joe Biden Gazze Batı Şeria Kudüs Birleşmiş Milletler BM UNRWA