ABD'nin Tibet ve Tayvan'a Yapacağı Yardım Paketine Çin Tepki Gösterdi

TAKİP ET

Çin, ABD yönetiminin imzaladığı 'Tibet yasasına' tepki gösterdi.

Çin, ABD yönetiminin imzaladığı 'Tibet yasasına' tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, "Tibet’in, Çin’in içişleri olduğunu ve herhangi bir dış müdahaleye müsamaha göstermeyeceklerini" ifade etti.

Bakanlık Sözcüsü Cao Licien de gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı 2020 Tibet Politika ve Destek Yasası'na (TPSA) "kesinlikle karşı çıktıklarını" belirtti. ABD'yi, Tibet’e ve Çin’in içişlerine karışmayı bırakmaya ve ilgili yasayı uygulamamaya davet eden Ca,o ayrıca ikili ilişkilerin zarar görmemesi için bu tür eylemlerden geri durulması gerektiğini söyledi.

Euronews'in haberine göre, söz konusu tasarı, ABD Kongresi'nin her iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato'dan onay alan 'Çin virüsünün ekonomik etkilerine yönelik 900 milyar dolarlık destek paketi ile 1,4 trilyon dolarlık bütçenin' bulunduğu pakete dahil edilmişti.

Trump’ın imzaladığı yasa, Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’nde konsolosluk açılmasını ve bir sonraki Dalai Lama’nın Çin’in müdahalesi olmadan Tibet Budist Toplumu tarafından atanmasını sağlayacak uluslararası bir koalisyon kurulmasını öngörüyor.

Tayvan Yardımdan Memnun

Tayvan'da hükümet ise ABD'nin hamlesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Başkanlık Ofisi sözcüsü Xavier Chang, "ABD, Tayvan’ın uluslararası düzeyde önemli bir müttefiki aynı zamanda özgürlük ve demokrasi değerlerini paylaşmak için sağlam bir ortağı" şeklinde konuştu.

Çin, "Barışçıl Kurtuluş" adını verdiği bir operasyonla, 1950'de Tibet'in kontrolünü ele geçirdi. Tibet, o tarihten bu yana ülkenin en kısıtlı ve hassas bölgelerinden biri haline geldi.

Öte yandan Çin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini iddia ediyor ve Tayvan'ın da dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine tepki gösteriyor.

abd tayvan çin tibet yardım paketi virüs salgın tepki