ABD'nin Tuna'daki Tatbikatları: Rusya ile Olası Bir Çatışmaya Hazırlık

TAKİP ET

ABD menşeli bir site olan Business Insider (BI), mayıs ayının başlarında ABD'nin Avrupa Özel Harekat Komutanlığı tarafından Romanya'da gerçekleştirilen askerî tatbikatların Rusya ile olası bir çatışma hâlinde yapılacak manevraları pekiştirmeye yönelik olduğunu yazdı.

Yunan askerî uzman Stavros Atlamazoğlu’nun imzasını taşıyan yazıda, mayıs ayının başlarında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Avrupa Özel Harekat Komutanlığı tarafından Romanya’da, Tuna Irmağı’nda gerçekleştirilen Trojan Footprint 21 ve Black Swan 21 tatbikatlarında Rusya ile olası bir çatışma hâlinde yapılacak manevraların çalışıldığı ileri sürüldü.

Kırım’ın Amerikan birlikleri için önemine dikkat çekilen makalede, “Kırım, donanma özel kuvvetlerinin operasyonları için ideal bir bölge olabilirdi. SEAL ekipleri karaya inebilir, pusu kurabilir, denizde ve karada keşif yapabilir, su altı özel operasyonlarına katılabilir; örneğin denizde sensörler kurabilir ve düşman gemilerine manyetik mayınlar yerleştirebilirdi” ifadelerine yer verildi.

Moskova’nın Washington'ı denizde ve havada üstünlükten yoksun bıraktığını ileri süren Yunan yazar, Kırım'ı ise karada ve havada işgalci Rusya'nın sözde güney sınırlarını koruyan güçlü bir kale olarak nitelendirdi.

Manevra eğitimine, Amerikan Donanması'na bağlı özel amaçlı savaş botlarının mürettebatının da iştirak ettiği bildirilen yazıda, askerlerin farklı su havzalarında ‘etkili bir şekilde hareket etmek’ amacıyla eğitildiği vurgulandı.

Tatbikatlara katılan askerlerden biri, BI’ya verdiği demeçte, botların temel avantajlarının görünmezlik ve ateş gücü olduğunu söyledi. Yazara göre bu sayede özel kuvvetler, Kırım’daki Rus tesislerine sızma imkânı bulacak.

Amerikan askerlerin gerçekleştirdiği tatbikata Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Almanya, Gürcistan, Macaristan, Karadağ, Kuzey Makedonya, İspanya, Ukrayna ve İngiltere'den özel kuvvetler de katılmıştı.

ABD Rusya ABD Avrupa Özel Kuvvetler Komutanlığı Trojan Footprint 21 Black Swan 21 askerî tatbikat Pentagon ABD donanması Kırım savaş botları Tuna Nehri Romanya Stavros Atlamazoğlu Business Insider