ABD'nin Uygurlara Yapılan Zulmü Soykırım Olarak Tanımladığı Yasa Tasarısına Çin Tepki Gösterdi

TAKİP ET

ABD'de bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör, Çin'in Uygur Türklerine ve azınlıktaki diğer gruplara yönelik insan hakları ihlallerini 'soykırım' olarak tanıyan bir karar tasarısı hazırlamıştı. Bu tasarıya Çin'den tepki geldi.

ABD’de bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör, Çin’in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine ve azınlıktaki diğer gruplara yönelik insan hakları ihlallerini “soykırım” olarak tanıyan bir karar tasarısı hazırlamıştı. İşgalci Çin, bu tasarıda yer alan ifadeleri "yalan" olarak niteledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, bugün medyaya yaptığı açıklamada, "Amerikalı senatörler Çin'in itibarını sarsmak ve ondan kişisel siyasi çıkar elde etmek için her türlü yalanı uydurmaya kararlılar" ifadelerini kullandı.

Son 8 senede Uygur nufusunun 10,17'den 12,72 milyona çıktığını iddia eden Wang, "Bu iddia edilen soykırım suçlamaları neye dayanıyor?" şeklinde konuştu.

Wang ayrıca ABD'deki Kızılderelileri kastederek, "Onlar o bölgenin yerlilerine geniş çaplı asimilasyon ve katliam yaptı. Bu soykırım değil mi?" dedi.

Tüm dünyada Çin, içinden şeffaflıktan uzak olması , insan haklarını önemsememesi ve uluslararası hukuka uymaması gibi farklı başlıklar altında toplanan eleştirilere maruz kalıyor. Ancak Çin suçlamaları söylem bazında reddetse de politikalarında herhangi bir değişikliğe gitmiyor.

 

 

çin abd Doğu Türkistan senatör iddia wang wenbin Uygur zulüm