ABD'nin Virginia Eyaletinde İdam Cezası Kaldırıldı

TAKİP ET

Ülkede idamı yasaklayan 23. eyalet olan Virginia, idam cezasını kaldırdı.

Virginia Valisi Ralph Northam, eyalette uygulanan idam cezası uygulamasını sona erdiren yasayı imzaladı.

Güney eyaletler arasında idam cezasına son veren ilk, ABD genelinde ise 23’üncü eyalet olan Virginia'da yasayı imzalamadan önce açıklama yapan Virginia Valisi Ralph Northam "Bugün bu toplulukta, Güneyde veya bu ülkede ölüm cezasına yer yok" dedi.

Northam, ölüm cezasının orantısız bir şekilde siyahlara uygulandığını ve her zaman doğru kararlar vermeyen kusurlu bir yargı sisteminin ürünü olduğunu belirterek, 1973'ten bu yana, masum olduklarına dair kanıtlar ortaya çıktıktan sonra 170'den fazla kişinin idam cezasından serbest bırakıldığını açıkladı. Northam, "Haklı olduğumuzdan yüzde yüz emin olmadan nihai cezayı veremeyiz ve sistemin herkes için aynı şekilde çalışmadığını bilerek insanları bu nihai cezaya mahkum edemeyiz" şeklinde açıklama yaptı.

Virginia’da 20'nci yüzyılda idam edilen 377 kişiden 296'sının siyah olduğunu belirten Northam, imza töreninde idam cezasındaki tarihi ırksal eşitsizliklere dikkat çekti.

İdam Cezası Alan Son İki Kişinin Cezası 'Ömür Boyu Hapis' Cezasına Çevrildi

Virginia'da idam cezasına çarptırılan son 2 mahkumun cezaları kararın ardından şartlı tahliyesiz olarak “Ömür boyu hapis” cezasına çevrildi.. Söz konusu mahkumların, 2004 yılında eski kız arkadaşını, kız arkadaşının iki çocuğunu ve erkek kardeşini katleden Anthony Juniper ve 2005 yılında bir Norfolk polis memurunu öldüren Thomas Porter olduğu belirtildi.

idam abd virginia kaldırıldı yasa zenci siyahi northman