AB'nin Rusya'ya Yaptırım Kararından Sonra Polonya'dan Kırım Açıklaması

TAKİP ET

AB Konseyi'nin işgal altındaki Kırım ile Rusya'yı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü inşaatında yer alan şirket ve kişileri yaptırım listesine eklemesinin ardından AB Üyesi Polonya, "Kırım'ın yasadışı ilhakını tanımıyoruz ve tanımayacağız" açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna toprağı olan Kırım'ı 2014 yılından beri işgal altında tutan Rusya'ya yönelik yaptırımlarını genişletmeyi sürdürüyor. AB Konseyi'nde alınan yeni kararla işgal altındaki yarımada ile Rusya arasındaki bağlantıyı sağlayan Kerç Köprüsü'nün inşaatında rol alan 4 şirket ile 2 kişi de yaptırım listesine eklendi. Kararın gerekçesi ise 'Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını tehdit edici eylemlerde bulunmak' ifadeleriyle açıklandı.

Konsey'den çıkan bu karardan sonra AB Üyesi Polonya'nın Dışişleri Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden bir açıklama yayımlandı. Açıklamada "AB, Rusya ile Kırım arasındaki demiryolu bağlantısının açılmasında rol oynayan şirketlere ve kişilere karşı kısıtlayıcı önlemler aldı. Polonya ve AB, Kırım'ın Rusya tarafından yasadışı ilhakını tanımıyor ve tanımayacak" denildi.

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı'nın bu paylaşımını alıntılayan Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne ait sosyal medya hesabından "Polonya tıpkı Türkiye gibi Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesini tanımamaktadır" ifadelerine yer verilen bir paylaşım yapıldı.

polonya yasadışı ilhak işgal kırım yarımadası kerç köprüsü rusya ukrayna avrupa birliği ab konseyi yeni yaptırım