'Acaba Kalyon'un Ortağı Siemens Türkiye'de de Rüşvet Dağıtmış mıdır?'

TAKİP ET

Credit Suisse'den sızdırılan hesap bilgileri yeni tartışmalara gebe.

İsviçreli finans devi Credit Suisse'in 1940'lardan 2010'lara kadar faal olan 18 bine yakın hesabın verileri Alman medyasına sızdırıldı. 

Credit Suisse'ten 18 Bin Hesabın Verileri Sızdırıldı: Birçok Diktatör ve Yaptırıma Tabi İşadamlarına Ait Hesaplar


Alman medyası ise söz konusu verileri dünya genelinde 50'ye yakın medya kuruluşuyla paylaştı.

Ortaya çıkan belgelere göre Siemens, 20 yıl boyunca Nijerya'da Cumhurbaşkanı ve yardımcıları dahil birçok siyasetçiye ve devlet görevlisine rüşvet verdi. Almanya'da 1999 yılında yabancı ülkede rüşvetin yasaklanmasına karşın firmanın ülkede rüşvet vermeye devam ettiğini belirten gazeteci Bahadır Özgür, 2008 yılında Siemens'in Nijerya, Rusya ve Çin'de yasa dışı sözleşmeleri kazanmak için 1,4 milyar dolar rüşvet verdiği ortaya çıktı ve firmaya karşı davalar başladı. 

Acaba?..

Davada Alman müfettişlere her sözleşmenin yüzde 15'i ila yüzde 30'u kadar rüşvet dağıtmanın bir şirket politikası olduğunu söyleyen Siemens'in Nijerya yöneticisi Eduard Siedel'in İsviçre hesabından 41,9 milyon dolar çıktı. Siedel Nijerya'da devlet telekomünikasyon şirketi NITEL'den alınan ihalaleler için rüşvetler verdi. 

Resmi Twitter hesabından bu bilgileri aktaran Birgün'den gazeteci Bahadır Özgür, Türkiye'de 2017 yılında AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan iktidarına yakınlığıyla bilinen Kalyon ile ortak olarak 5 bölgenin dev rüzgâr enerjisi ihalesini alan Siemens ile ilgili dikkat çekici bir soru sordu:

"Acaba 2017'de Kalyon ile ortak 5 bölgenin dev rüzgar enerjisi ihalesini alan Siemens, Türkiye'de de rüşvet dağıtmış mıdır?" Siemens'in Türkiye'de rüşvet dağıtmış olma ihtimali, daha önce birçok bakana ve bürokrata rüşvet verdiği ortaya çıkan Reza Zarrab'ı getirdi.

siemens credit suisse kalyon erdoğan akp yolsuzluk rüşvet reza zarrab eduard siedel