Adalet Bakanı Gül: Benim İçin En Büyük Hukuk Üstünlüğü Endeksi Kalbimdir

TAKİP ET

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dünya Hukuk Üstünlüğü Endeksi'nde Türkiye'nin yeri ile ilgili "benim için en büyük endeks kalbimdir" ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Türkiye'deki hukuk sisteminin dört dörtlük olmadığını önemli işler yapmalarına karşın daha yapılacak çok iş olduğunu söyledi.

Gül, Anayasa Mahkemesi kararları hakkında "Tüm kişileri, kurumları bağlar ve kararlarının gereği yapılır. Yürüyen bir dava sürecinde, hele Adalet Bakanı olarak söz ve telkinde bulunmak benim inandığım hukuka aykırı. Ancak elbette mahkeme kararlarına uyulması Anayasa’nın amir hükmüdür ve mahkemelerden beklenen de budur. Dolayısıyla bu konuda, bunun aksi yönde bir değerlendirmemiz söz konusu değildir. Kararına katılırsınız, katılmazsınız, Anayasa Mahkemesinin beğenmediğimiz birçok kararı var ama kararın bağlayıcılığı hususunda elbette konu nettir" şeklinde konuştu.

Benim İçin En Büyük Endeks Kalbimdir

Dünya Hukuk Üstünlüğü Endeksi'nde, Türkiye'nin  126 ülke arasından 109. olması ile ilgili soruya yanıt veren Gül, "Elbette benim için en büyük endeks kalbimdir. En iyi endeks insanın kendisi, Türk toplumunun endeksidir. Benim için filan endeks şu bu… Elbette biz uluslararası toplumun bir parçasıyız. Bunlar bizim için çok önemli, değerli bir kriter. Ama söz konusu endeks uzman görüşü ve anketlere dayanıyor, görüşlerin kimlerden alındığı belli değil. Uzmanların isimleri, hangi bilimsel metodların uygulandığı belli değil. İçe kapanık bir yöntemle belirleniyor. Henüz en temel insani ihtiyaçların bile karşılanmadığı ülkeler Türkiye’nin önünde gösterilmiş. Ben dört dörtlüktür demiyorum. Bu konudaki eleştirileri olumlu karşılıyorum, değerlendiriyorum ama bu hususla alakalı yargı hepimizin yargısı. Dolayısıyla bu konuda bazı olumsuz örnekler üzerinden yargıya bir haksızlığın yanlış olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

abdulhamit gül adalet bakanı hukuk endeksi anayasa mahkemesi kalbim