Adalet Bakanlığı'ndan AYM'ye Cevap: Eşcinsellik İslam İnancına Aykırı

TAKİP ET

Adalet Bakanlığı'nın Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine ilişkin yapılan tutuklamalar hakkında AYM'ye verdiği cevapta dini literatüre atıf yaptığı ortaya çıktı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Boğaziçi Üniversitesi'ne intihalci Melih Bulu'yu rektör olarak atamış, okulda başlayan protestolar ülke geneline yayılmıştı.

Protestolar esnasında bir grup Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve LGBTİ+ bayrağı bulunan bir görseli açılan sergiye koymuş, Kabe fotoğrafının yere serildiği iddiasıyla yapılan gözaltılarda öğrenci olduğu belirtilen Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Uğuzeş tutuklanmıştı.

Olaya ilişkin hazırlanan iddianamede "suça konu eylemin kin ve nefrete tahrik amacını desteklediği, soyut bir saygısızlığın ötesinde bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya elverişli olduğu" ve "kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı" iddiasıyla 7 öğrenci hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Önce tutuklanan ve sonra tahliye edilen Selahattin Can Uğuzeş AYM'ye kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi'nin Bakanlık'tan istediği cevap ise sonunda geldi.

İslam İnancına Aykırı Olan...

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül'ün kaleme aldığı cevapta "Söz konusu resmin ve yazının kamu düzeni açısından ne şekilde somut bir tehlikeye sebebiyet verdiği soruşturma belgelerinde açıkça ortaya konulduğu müşahede edilmektedir. Başvurucunun tutuklanmasına ilişkin kararın başkalarının haklarının korunması ve kamu düzeninin korunması yönünde meşru amaçlar taşıdığı değerlendirilmektedir.

İslam’ın tek yaratıcı olan Allah inancı ve tevhid inancına aykırı olan 'Şahmeran' figürünün yine İslam’ın ve Müslümanların yeryüzündeki en kutsal mekan olarak kabul ettiği Kabe’nin tasvir edildiği bir resim üzerine yapıştırılması suretiyle oluşturulması ve sergilenmesi değerlendirildiğinde, gayri muayyen kişilere yönelik alenen yapılan soruşturmaya konu eylemlerin LGBT olarak anılan bir sosyal kesim ve Türk toplumunun büyük çoğunluğunu oluşturan Müslüman vatandaşlar açısından halkın sosyal sınıf bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa tahrik edici nitelikte olduğu iddianamede de olgusal temelleriyle birlikte ortaya konulmuştur" ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı'ndan AYM'ye Cevap Eşcinsellik İslam İnancına Aykırı