Adana'da Yetiştirilen Limonlara Talep Azalınca Çiftçiler Limon Ağaçlarını Söktü

TAKİP ET

Mayer cinsi limonun bahçede kilogramı 50 kuruşa kadar düşünce bazı çiftçiler, limon ağaçlarını dalında meyve varken kepçeyle sökmeye başladı.

Adana’da mayer cinsi limonun bahçede kilogramı 50 kuruşa kadar düşünce bazı çiftçiler, limon ağaçlarını dalında meyve varken kepçeyle sökmeye başladı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, limon üreticilerinin zor durumda olduğunu, ürünün bahçede 50 kuruşa satıldığını söyledi. Çoğu yerde alıcı olmadığından çiftçilerin limon ağaçlarını sökmeye başladıklarını anlatan Mehmet Akın Doğan, markette ise fiyatının 15-20 TL arasında değiştiğini belirterek, "Adana’da bu yıl mayer cinsi limonda verim yüksek ve ürünler üzerinde olmasına rağmen ağaçlar kepçeyle sökülmekte. Limonun bahçede kilosu 50 kuruşa satılıyor ve çoğu yerde de alıcı olmadığından çiftçimiz limonunu sökmek durumunda kalıyor. Gördüğümüz bu bahçe, 6-7 yaşındaki bir bahçe. Çiftçimiz buraya 6 yıl boyunca masraf etmiş, gübresini, ilacını, işçiliğini yaparak bu hale getirmiş. Şu anda çiftçimiz burada mayer cinsi limonun damlama hortumlarını dahi toplamadan ağaçlarını sökmekte." açıklamasını yaptı.

Adana’da toplam 240 bin dönüm alanda limon çeşitleri bulunduğunu belirten Doğan, "Bunun 150 bin dönümü mayer cinsi limon. Adana bu yıl 520 bin ton limon bekliyorduk. Fakat bu yıl rekolte biraz daha çok olacakmış gibi görünüyor. İleri de mayer cinsi limonların birçoğu sökülecek" ifadelerini kullandı.

Limon Üreticileri Destek İstiyor

Oda Başkanı Doğan, yurtdışına ihracat yapan üreticilere verilen Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteğinin bu yıl limon üreticilerine verilmesi gerektiğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Hasat başladı ve mayer cinsi limon ilk başladığında kilosu 4-5 liraya piyasaya girdi. Para etmediği için limon ağaçta kaldı ve çiftçiler bunu kökünden söküp, biyokütle tesislerine, enerji santrallerine göndermekte. Çiftçimizin burada 1 dönüme 11- 12 bin lira bir maliyeti var. Çiftçimiz zarara uğrayarak mazota, ilaca, çiftçiye, gübreye para ödeyecek. Şu an çiftçi bahçesine bile gelmemekte. Biz yetkililere mayer cinsi limonun tonuna 1,5 -2 lira Destekleme Fiyat İstikrar Fonu desteği istedik ama hükümet tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı."

 

limon adana söktü