Af Örgütü Raporu Çin'in Doğu Türkistan'da Terörle Mücadele Bahanesiyle Uyguladığı Soykırımı Ortaya Koydu

TAKİP ET

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Birimi, Çin'in 2017'den bu yana Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırımı ortaya koydu.

Uluslararası Af Örgütü'nün Sanki Savaştıkları Bir Düşman Gibiydik: Çin’in Sincan’daki Müslümanlara Yönelik Toplu Kapatma, İşkence ve Zulüm Uygulamaları başlıklı raporunda Doğu Türkistan'da uygulanan soykırıma dair şu örneklere yer verildi.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetimi Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur, Kazak, Özbek ve Kırgız Türklerini, bunun yanında Hui ve Tacik Müslümanlarını yoğun baskı altına alarak yerel dillerini ve kültürel pratiklerini kökten yok etmeye çalışıyor.

Çin Doğu Türkistan'da dünyanın en gelişmiş gözetim sistemini kurdu ve Doğu Türkistan'ı dev bir açık hava hapishanesine çevirdi.

Doğu Türkistan'da "yeniden eğitim kampları" adı altında kurulan yüzlerce toplama kampına kapatılan Türklere ve diğer Müslüman gruplara ÇKP yetkilileri tarafından sistematik işkence ve kötü muamele uygulanıyor. Bu kamplarda uygulanan sistematik işkence yöntemleriyle tutuklulara Komünist Parti ideolojisini dayatılmaya çalışılıyor.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard Çin'in Doğu Türkistan'da "akıl almaz boyutlarda bir distopik mekan" kurduğunu belirttiği açıklamasında "Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslümanlar, dini ve kültürel kimliklerini yok etmekle tehdit eden insanlığa karşı suçlar ve diğer ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya” dedi. Callamard "Gözaltı kamplarında çok yüksek sayıda kişi beyin yıkama, işkence ve diğer türde alçaltıcı muameleye maruz kalırken milyonlarca kişinin de devasa bir gözetim aygıtının hakimiyetinde korku içinde yaşaması insanlığın vicdanını şoke etmelidir" ifadelerini kullandı.

Af Örgütü Raporu Çin'in Doğu Türkistan'da Terörle Mücadele Bahanesiyle Uyguladığı Soykırımı Ortaya Koydu