Afgan Liderin Kızı: Babam Belki de Atatürk'ü Dinlemedi

TAKİP ET

Emanullah Han'ın kızı Afgan Prenses India, Afganistan'ın durumuna ilişkin konuştu.

1919-1929 yılları arasında Afganistan'a hükmeden Afganistan Emiri Emanullah Han'ın kızı Prenses India, Taliban kontrolüne geçen Afganistan hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamaları sırasında babasının ülkeyi yönettiği döneme de değinen India, babasının hatalarından söz etti. 

10 yıl tahtta kalan babası Emanullah Han'ın Afganistan'ı modernleştiremediğini ifade eden Prenses India, bu sorunun babasının Atatürk'ü dinlememiş olabileceğinden kaynaklandığını belirtti. Atatürk'ün  Emanullah Han'a iyi bir tavsiye verdiğini ancak babasının bu tavsiyeyi dikkate almamış olabileceğini belirten Prenses, "Atatürk, babama çok iyi bir tavsiyede bulunmuş. O da; Afganistan’ın güçlü bir orduya sahip olmasıydı. Ama babam belki de onu dinlemedi" şeklinde konuştu.

''Babam, Atatürk'ü Kardeşi Olarak Görüyordu''

Babasının Atatürk ile iyi dost olduğunu ve aralarında geçen diyaloglara tanık olduğunu belirten India, Emanullah Han'ın Atatürk'ün tavsiyesine "Güçlü bir orduya neden gerek duyayım. Halk beni seviyor" şeklinde yanıt verdiğini aktardı.

Prenses, sözlerinin devamında "Babam, Atatürk'ü bir kardeş olarak görüyordu. Yani sizin babanız ve benim babam... Atatürk öldüğünde babam Türkiye'ye gönderdiği telgrafta 'Bana başsağlığı dileyin, çünkü ben bir kardeşi kaybettim' demiş" ifadelerini kullandı. 

Emanullah Han kızı prenses ındia atatürk babam tavsiye ordu dinelemdi afganistan taliban