Afgan Nişanlısının Sınır Dışı Edileceğini İddia Eden Şahsın Hikayesi Kurgu Çıktı

TAKİP ET

Bianet sitesinde yayınlanan bir haberde Yağmur Kuzu isimli kadın Afgan nişanlısının Afganistan'a gönderilmek üzere Van Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğunu iddia etmişti. Ali Nazari'nin Van'da bulunmadığı ve bir erkek arkadaşının olduğu, Yağmur Kuzu'nun ise göçmen dostu STK üyesi olduğu, konuyu haberleştiren kişinin daha önce yanlış haberden dolayı kazandığı ödülü iade ettiği ortaya çıktı.

Bianet sitesinde yayınlanan bir haberde Yağmur Kuzu isimli kadın Afgan nişanlısının Afganistan'a gönderilmek üzere Van Geri Gönderme Merkezi’nde tutulduğunu iddia etmişti. Ali Nazari'nin Van'da bulunmadığı ve bir erkek arkadaşının olduğu, Yağmur Kuzu'nun ise göçmen dostu STK üyesi olduğu, konuyu haberleştiren kişinin daha önce yanlış haberden dolayı kazandığı ödülü iade ettiği ortaya çıktı.

Afgan kaçak Ali Nazari'nin Sakarya'da komilik yaparken Yağmur Kuzu ile tanışarak nişanlandığı iddia edilmişti. Yağmur Kuzu isimli şahıs Nazari'nin Afganistan'a gönderilmek üzere Van Geri Gönderme Merkezi'ne nakledildiğini söylemişti. Ali Nazari'nin Van Geri Gönderme Merkezi'nde bulunmadığı öğrenilirken Tiktok hesabında erkek arkadaşı ile birlikte olduğu görüntüleri paylaştığı görüldü. Nazari'nin hesabında "rainbow boy" takma adını kullandığı görüldü. Yağmur Kuzu'nun nişanlısı olduğunu iddia ettiği kaçak göçmenin, erkek arkadaşı olduğu anlaşıldı. Aynı zamanda Ali Nazari'nin asıl adının Ali Raza Tanha olduğu belirtildi.

Bununla beraber sosyal medyada paylaşılan herkese açık bilgilerde Yağmur Kuzu'nun 1967 doğumlu Nafer Ermiş ile evlendiği ve Ermiş'in 2022 yılında hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Yağmur Kuzu, Bianet isimli web sitesine verdiği demeçte Afgan kaçak Ali Nazari ile 2022'de tanışarak nişanlandığını iddia etmişti. 

Öte yandan Yağmur Kuzu'nun kaçak göçmen ve sığınmacı dostu sivil toplum kuruluşları ile ilişkileri de ortaya çıktı. Kuzu'nun daha önce "Mülteciler ve Kadınlar" konulu konferans düzenleyen "International Conference on Contemporary Women’s Studies" isimli topluluğun üyesi olduğu anlaşıldı.

Kurgu olduğu anlaşılan ve sosyal medyada "sığınmacıları toplumun seküler kesimlerinin gözünde masumlaştırma" amacı taşıdığı söylenen konuyu Bianet personeli Evrim Kepenek haberleştirmişti. Kepenek'in daha önce verilen bir ödülü yanlış haber yaptığı gerekçesiyle iade etmek zorunda kaldığı ortaya çıktı. Kepenek daha önce "Beylikdüzü'nde 2 yaşındaki çocuğa istismar" başlığıyla bir haber yapmış ve Kürtçü çevrelerce düzenlenen Musa Anter Ödülü'nü kazanmıştı. Haberin yanlış olduğunun anlaşılması ve ailenin şikayetçi olmasıyla ödül geri alınmıştı.

 

ali nazari ali nazari afganistan yağmur kuzu yağmur kuzu ali nazari ali nazari taliban evrim kepenek