Afgan Ulusal Ordusu Bozgun Halinde: Taliban 8 Günde 18 Vilayet Merkezini İstila Etti

TAKİP ET

Terör örgütü Taliban, Afganistan'da 8 günde 18 vilayet merkezini ele geçirdi.

İran-Pakistan sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezi Zaranc ve Afganistan'ın kuzeyindeki Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan'ın ardından Taliban ülkenin kuzeyde bulunan ve Güney Türkistan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Sar-i Pul ve Kunduz vilayetlerinin merkezlerini de istila etti.

Uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile bilinnen Nimruz vilayetinden her gün yüzlerce kişinin kaçarak Afganistan'ı terk ettiği biliniyor. Fatih Altaylı ise Türkiye'nin doğu sınırlarından günde 5 bin Afganistanlı yasa dışı göçmenin kaçak geçiş yaptığını söylemişti.

Yine ülkenin kuzeyinde bulunan Tahar'ın merkezi Talukan'ı ve Samangan'ın merkezi Aybek'i de ele geçiren Taliban, Baglan ve Farah vilayet merkezlerinin ardından Badahşan'ın merkezi Feyzabad'ı da istila etti.

Bu şehirlerin yanında Gazne, Herat, Kandahar, Badgis, Gur, Helmand, Trinkot, Pul-i Alem ve Kalat'ı da ele geçiren Taliban'ın son 8 günde ele geçirdiği vilayet merkezi sayısı 8 oldu.

NATO Generali: Afganistan'dan Çekilmek Bir Hataydı

Emekli Alman ordusu Orgenerali Egon Ramms, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesinin bir hata olduğunu söylemiş, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Taliban'ın ülkeyi zorla ele geçirmesi halinde uluslararası alanda tanınmayacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "Afganistan kontrolden çıkıyor. Taliban'a derhal saldırılarına son verme ve Afgan halkının çıkarları için iyi niyetle müzakerelere dönme çağrısı yapıyorum" demişti.

Tüm bunların yanında Afganistan'da Taliban'ın üstünlüğü ele geçirmesi ve başkent Kabil'e yönelmesi üzerine ABD Kabil Büyükelçiliği personelini tahliye etme kararı aldı.

Afgan Ulusal Ordusu Bozgun Halinde Taliban 8 Günde 18 Vilayet Merkezini İstila Etti