Afganistan: Türkiye En Güvendiğimiz Ülke

TAKİP ET

Afganistan'ın Kabil'deki meşru hükümetinin Dışişleri Bakanı Hanif Atmar, Antalya Diplomasi Forumu'na katıldı.

Antalya Diplomasi Forumu'na katılmak için geldiği Türkiye'de Milliyet'ten Ecem Toplar'a önemli açıklamalarda bulunan Afganistan Dışişleri Bakanı Hanif Atmar, 

"Kabil’deki uluslararası havalimanının hem işlevsel kalması ve erişebilir olması, hem de Afganistan’daki diplomatik misyonların kullanımı için uygun kılınması gerekiyor. Afganistan’a barış, istikrar ve refah getiren her şeye Taliban karşı çıkıyor. Biz asla Taliban’ın baskısına boyun eğmemeliyiz. Bu süreçte, Türkiye bizim en güvendiğimiz kardeşimiz oldu. Afgan halkı Türkiye’yi her zaman memnuniyetle karşılayacaktır” dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Afganistan ile ilgili açıklamalarına değinen Atmar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği, Afganistan’da barış ve istikrar için Pakistan ve Macaristan’dan destek aranması konusunda, Türkiye liderliğinde ve NATO tarafından bir çaba. Yani, havalimanının güvenliğinin sağlanması Türkiye liderliğinde, NATO ve Afganistan hükümeti tarafından destekleniyor. Daha geniş bir barış ve uzlaşı için Pakistan da dahil olmak üzere bölgeden yardım istiyoruz” şeklinde konuştu.

Afganistan'daki barış sürecine ilişkin görüşmeler için Taliban'ın ikna edilmeye çalışıldığını ve bu görüşmelerin takviminin henüz belli olmadığını kaydeden Atmar, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile birlikte bu hususta çalıştıklarını kaydetti. Bunun yanında ABD'nin çekilmesini sağlayan anlaşmaya imza atılan Katar başkenti Dooha'da da görüşmeler sürüyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, Temmuz ayı başında Doha'ya gideceği bildirildi.

Afganistan Türkiye En Güvendiğimiz Ülke