Afganistan'a Yerleşmek İçin Fırsat Kollayan Rusya, ABD'nin Özbekistan ve Tacikistan'a Yerleşmesine Karşı Çıkıyor

TAKİP ET

ABD'nin Özbekistan ve Tacikistan'a yerleşmesine karşı çıkan Rusya, Afganistan'a yerleşmek için fırsat kolluyor.

Rusya'nın Afganistan özel elçisi Zamir Kabulov, Tacikistan ve Özbekistan'ın kendi topraklarında ABD'ye ait askeri üsler kurdurmayacağını duyurdu.

The Wall Street Journal, ABD'nin Afganistan'dan çekilen askerlerini Özbekistan ve Tacikistan'a sevk etme olasılığını düşündüğü yönünde bir haber yaparken, ABD'den bu yönde resmi bir talep gelmemişti. Söz konusu dedikodular üzerine açıklamada bulunan Kabulov, Tacikistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (CSTO) üyesi olduğunu ve olası bir üs kurulması durumunda bu kararların kuruluş tarafından onaylanması gerektiğini bildirdi.

Öte yandan, Özbekistan'ın Rusya ile stratejik ortaklığı bulunduğunu ifade eden Kubalov, Özbekistan'da yabancı askeri üslerin inşa edilmesini yasaklayan bir yasanın olduğunu da belirtti.

ABD'nin Özbekistan ve Tacikistan topraklarında üs kurmasına şiddetle karşı çıkan Rusya'nın, Afganistan'da yer almak için fırsat kolladığı da biliniyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın hedefinin Afganistan'daki durumu 'istikrara' kavuşturmak olmasına rağmen her türlü olay da hazırlıklı olunduğunu ifade etmişti.

Lavorv, ayrıca, "Sürdürülebilir bir çözüm için Afgan toplumunun tüm etno-politik gruplarının çıkarlarını dikkate alacak bir hükûmet kurmak gereklidir" şeklinde konuşmuştu.

rusya afganistan abd tacikistan özbekistan üs askeri üs karşı çıkıyor kurulmasına yerleşmesine fırsat kollayan topraklar csto afganistan özel elçisi zamir kabulov