Afganistan'da Giderek Güçlenen Taliban'ın Arkasındaki Pakistan Desteği

TAKİP ET

Afganistan'da birçok insan, Pakistan'da bulunan askeri kampların Taliban'ın güçlenmesinde etkili olduğu fikrinde.

Associated Press'de yayımlanan makalede birçok Afganistanlının Pakistan'ın Taliban'ın gücünü artmasının arkasındaki güç olduğunu düşündüğü belirtildi.

Pakistan Afganistan sınırındaki dağlık Paraçınar bölgesinde yer alan askeri kamplarda Afgan gençlerin silahlı eğitim aldığı ve bu kampların varlığına izin veren Pakistan'ın Afgan halkı tarafından suçlu olarak görüldüğü kaydedildi.

Algının ötesine geçen bu durum nedeniyle Taliban'ın Doha'da müzakere masasına oturması için aracı olan Pakistan, şimdi de Taliban'ın saldırılarını durdurması konusundaki taleplerin hedefinde.

Taliban'ın Pakistan'dan gördüğü desteğin abartıldığını iddia edenler olsa da örgüt militanlarının Pakistan'da tedavi edildiği ve örgüt liderlerinin ülkede rahat biçimde dolaştığı biliniyor.

Örgüt militanlarının sınırları dahilinde ev, arsa dahi satın alabilmesine izin veren Pakistan'dan birçok siyasetçi daha önce Taliban'a yönelik olumlu açıklamalar yaptı.

Pakistan Başbakanı İmran Han, daha önce Afganistan'da hiçbir tarafa yardım etmediklerini söylemiş, bunun yanında Pakistan Genelkurmay Başkanı Taliban'ın Afganistan'a üstünlüğü ele geçirmesinden rahatsız olduğunu ifade etmişti.

İmran Han'ın açıklamalarına rağmen öldürülen Taliban militanlarına İslamabad'da oldukça şaşaalı cenaze törenleri düzenlenmiş ve Başbakan İmran Han, terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin için "şehit" demişti.

Afganistan'da Giderek Güçlenen Taliban'ın Arkasındaki Pakistan Desteği