Afganistan'da Kadınlar 'Kız Çocuklarının Şarkı Söylemesi Yasağı'nı Şarkı Söyleyerek Protesto Etti

TAKİP ET

Afganistan Eğitim Bakanlığı, 12 yaşından büyük öğrencilerin halka açık etkinliklerde şarkı söylemesini yasakladı. Yasağa tepki gösteren kadınlar durumu şarkı söyleyerek protesto etti.

Kabil merkezli yayıncı Ariana News tarafından Twitter’da paylaşılan kararda, 12 yaşından büyük kız öğrencilerin ‘sadece kadınların katıldığı etkinliklerde’ şarkı söyleyebileceği açıklamıştı. Eğitim Bakanlığı sözcüsü, mektubun geçerliliğini doğrulayarak, kararın tüm iller için geçerli olduğunu söylemişti.

Yayınlanan karara göre, erkek müzik öğretmenlerinin kız öğrencilere öğretmenlik yapması da yasaklanacak, yasağın uygulanmasından ise okul müdürleri sorumlu olacaktı.

Tepkilerin Ardından Yasağı Kaldırmaya Hazırlanılıyor

Öğrencilerin çalışmaya odaklanmalarını sağlama amacıyla getirildiği öne sürülen karara itiraz eden vatandaşlar hükümeti Taliban’a sempati duymakla ve cinsiyet ayrımcılığını teşvik etmekle suçladı.

Kararı protesto eden ve aralarında birçok önde gelen Afgan liderin de bulunduğu kadınlar, şarkı söylerken kendi videolarını kaydetti ve bunları #IAmMySong etiketini kullanarak sosyal medyada paylaştı.

#IAmMySong kampanyasını başlatan Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü’nün kurucusu Ahmad Sarmast, bakanlığı krarı resmi olarak kaldırmaya çağırdı ve “Kararname sadece Afgan kızların müzik haklarını ve onları müziğin iyileştirici gücünden mahrum etmekle kalmıyor, aynı zamanda Afgan anayasasını, çocuk koruma yasalarını ve uluslararası çocuk hakları sözleşmesini de ihlal ediyor” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün geçici eş direktörü Heather Barr, Afgan hükümetinin 'inanılmaz derecede kadın düşmanı' politikalar başlattığını söyledi.

Afganistan Eğitim Bakanlığı, kız çocuklara ülke çapında şarkı söyleme yasağına gelen tepkilerin ardından kararı geri çekmeye hazırlanıyor.

 

 

kabil afganistan şarkı söyleme yasağı kız çocuk tweet eğitim bakanlığı