Afganistan'ın ABD'deki İlk Kadın Büyükelçisinden Taliban Açıklaması

TAKİP ET

Afganistan'ın ABD'deki ilk kadın büyükelçisi Roya Rahmani, Taliban'ın kontrolüne geçen ülkesine dair endişelerini dile getirdi.

Afganistan'ın ABD'deki ilk kadın büyükelçisi olan Roya Rahmani, Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'da başta kadınların hayatı olmak üzere insanların yaşam hakkının elinden alındığını belirtti. Afganistan'ın geleceğinin Afganistan'daki kadınların geleceği ile aynı olduğunu ifade eden Rahmani, "Afganistan'daki kadınların geleceği, Afganistan'ın geleceğidir. Eğer bu doğru yönde gidiyorsa, ülke de doğru yönde gidiyordur. Eğer kadınlar baskı altında olur, hakları ihlal edilirse Afganistan da aynı şekilde olur" dedi.

ABD'nin ülkede faaliyetlerini sürdürdüğü 20 yıl içerisinde Afganistan'da ilerleme kaydedildiğini ve 20 yılda çok sayıda başarı elde edildiğini belirten Rahmani, şu an bu ilerlemelerin tehlikede olduğunu ifade etti. Afganistan'da bulunan insanlar için hayatın aşırı stresli bir hale geldiğini kaydeden Rahmani, "Bu bir panik, umutsuzluk, çaresizlik, hayal kırıklığı ve ihanet hissi" şeklinde konuştu.

Rahmani, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'da kalan kadınlar ve kız çocukları için adım atmamasını da 'oldukça şaşırdım' diyerek yorumladı. 

 

Afganistan ABD ilk kadın büyükelçisi Roya Rahmani taliban