Afganistan'ın Geleceğinden 'Endişe' Duyan Dünya Bankası Ödemelerini Durdurdu

TAKİP ET

Dünya Bankası, Taliban'ın uygulamalarından dolayı ülkede yapılan projelerin finansal desteğini kestiğini duyurdu.

ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesini fırsat bilen Taliban yarattığı kaos nedeniyle Afganistan'a yapılan yatırımları kaybediyor. Dünya Bankası, Taliban'ın Afganistan'da uyguladığı insan haklarını ihlal eden eylemlerden dolayı 'endişe' duyduklarını ve bu sebepten projelere ödeme yapmayı durdurduklarını duyurdu.

Taliban'ın yönetime el koymasıyla  'özellikle kadınlar için ülkenin kalkınma beklentileri hususunda endişe duyduklarını' söyleyen Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada "Afganistan'daki operasyonlarımızda ödemeleri durdurduk, durumu iç politikamız ve prosedürlerimiz doğrultusunda yakından izliyor ve değerlendiriyoruz" denildi.

Dünya Bankası'nın yanı sıra Taliban'ın ülkede yaydığı baskı ve korku ortamından rahatsız olan diğer kuruluşlar da desteğini çekti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da Afganistan'da yaşanan olayları göz önünde bulundurarak ödemeleri durdurduğunu açıklamıştı. ABD yönetimi de 'çağ dışı' uygulamalardan dolayı Afganistan Merkez Bankası'nın ülkede tutulan varlıklarını dondurmuştu.

taliban finans destek yatırım afganistan dünya bankası abd nato kaos