Afganistan'ın IMF Kaynaklarına Erişimi Engellendi

TAKİP ET

IMF, Afganistan'ın "özel çekme hakkı" (SDR) olarak bilinen rezerv para birimi ile IMF fonlarına erişiminin engellendiğini açıkladı.

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yapılan açıklamada "Şu anda uluslararası toplumda Afganistan'daki hükümetin tanınması konusunda bir netlik yok ve bunun sonucu ülke SDR'lere veya diğer IMF kaynaklarına erişemez" denildi.

Dün NYT'de yayımlanan haberde Joe Biden'ın IMF'nin Afganistan'a sağlayacağı 400 milyon dolarlık SDR tahsisini durdurmaya çabaladığı yazılmış ve eski Afganistan Merkez Bankası Başkanı Ecmel Ahmedi Afganistan'a ait 9 milyar dolar rezervin çoğunluğunun ABD Merkez Bankası'nın (FED) kasasında bulunduğunu söylemişti.

Bunun yanında Biden yönetiminin Kabil hükümetinin ABD bankalarında bulunan milyarlarca dolara Taliban'ın erişime engel olduğu yazılıştı.

Terör Örgütünün Eline Düşen Bir Ülke: Afganistan

Doha'da Taliban ile görüşen ABD Şubat 2020'de anlaşmaya vardı ve bütün güçlerini ülkeden çekmeyi taahhüt etti.

Anlaşma NATO güçlerine saldırılmamasını düzenlerken Kabil hükümeti güçleri ve Taliban arasındaki çatışmalara yönelik bir düzenleme içermediği için ülkede Taliban saldırıları arttı.

Öyle ki ABD ve NATO güçleri henüz çekilmeden Taliban güçleri ülkedeki 34 vilayetten 31'ini ele geçirdi. Son olarak başkent Kabil'in kuşatılması sonrasında Cumhurbaşkanı Eşref Gani 15 Ağustos'ta ülkeden kaçtı ve Taliban çatışmasız olarak başkenti ele geçirdi.

Afganistan'ın IMF Kaynaklarına Erişimi Engellendi