Afganlar 150 TL'ye Türkiye'ye Kaçırılıyor

TAKİP ET

Afganların telefonlarına yükledikleri bir uygulama üzerinden anlaştıkları kişilere 150 TL gibi bir fiyat vererek Türkiye'ye kaçırıldığı ortaya çıktı.

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre; kaçak yollarla Türkiye'ye girmek isteyen Afganlar 150-200 TL gibi bir fiyata Türkiye sınırlarını geçebiliyor. 'İMO' adlı mesajlaşma uygulamasını kullanan insan kaçakçıları, ülkesinden kaçmak isteyen Afganlardan kişi başı 150-200 TL arasında bir para alıyor. Kendilerine 'insan kaçakçısı' yerine 'insan toplayıcısı' denilmesini isteyen kaçakçılar, yaşları 20 ila 30 arasında değişen erkekleri toplayarak ülkenin doğu kesiminden Türkiye'ye sokuyor. 

Ankara, İstanbul ve Konya'ya Dağıtılıyorlar 

Topladıkları Afganları Bitlis’in Tatvan ilçesinde Rahva Düzlüğü denilen yerde bulunan bir alt geçitte bekleten insan kaçakçılarının yanına gittiğini belirten Yılmaz, kendisini orada gören kaçakçıların durumdan rahatsız olduğunu belirterek bölgede yaşananları anlattı.

Yılmaz'ın haberine göre Afganlar; Ankara, Konya ve İstanbul gibi şehirlere dağıtılmak üzere bir yerde toplanıyor. Afganları ülkeye dağıtan kaçakçı ile konuştuğunu belirten Yılmaz, adı Emrah olan kaçakçının “Bakın o insanları iki gruba ayırdım. Birbirine karıştırmayın, fotoğraf çekecekseniz de, ayrı ayrı çekin ve sakın beni çekmeyin” diyerek kendisini uyardığını ve olayların gelişim sürecini anlattığını söyledi.

Günde 80-90 Göçmen Gönderiyorum

İnsan kaçakçısı Emrah, bir günde 80 ila 90 kişi arasında kaçak göçmen gönderdiğini açıkladı. Afganistan'dan topladığı kişileri Türkiye'nin çeşitli illerine dağıtan insan kaçakçısı, “Görüyorsunuz hepsiyle ayrı ayrı uğraşıyoruz. Burada gördüklerinin hepsi benimkiler (Göndereceği göçmenler). Günde 80 ya da 90 tane gönderiyorum. Burada gitmek istediği illere otobüslerle gönderiyoruz. Kişi başı 150 TL alıyorum” şeklinde konuştu. 

Bir diğer insan kaçakçısı ise kaçak göçmenlerle ilgilenen kişilerin her bölgede farklılık gösterdiğini söyledi. Göçmenlerin nereye, nasıl gönderileceğini İMO üzerinden ayarladıklarını açıklayan insan kaçakçısı, “Bu insanlar Van’dan buraya geldikten sonra en fazla 4-5 gün burada bekliyorlar. Sonra onları gitmek istedikleri illere gönderiyoruz. Buraya gelen göçmenlerle İMO denilen bir program var onun üzerinden iletişime geçiyoruz. Ne zaman gelecekleri nasıl gelecekleri hepsini orada konuşuyoruz. Bu işi yapanların hepsi de bu programı kullanıyor. Kimin hangi göçmeni göndereceği belli. Benim günde 50-60 kişi gönderdiğim oluyor. Kişi başına 150 TL ile 200 TL arasında aldığım para değişiyor. Parası iyi olmasa bu iş çekilecek iş değil. Bizim kendi telefon bayimiz var. Aynı zamanda orada da çalışıyorum” ifadelerini kullandı. 

milliyet insan kaçakçısı afgan afganistan kaçak göçmen 150 200 tl emrah van bitlis çiğdem yılmaz