Afganlar için Türkiye'ye sığınmacı kampı kurulmasına Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi

TAKİP ET

 ABD ve NATO Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla birlikte hükümeti ele geçiren Taliban'ın yarattığı kaos ortamı yüzünden Afganlar ülkelerini terk etmeye başladı.

Ülkesini terk eden Afganla için, Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel, 20 bin Afgan sığınmacıyı kabul edecek yeni bir program hazırlandığını duyurmuştu.

Britanya Savunma Bakanı Ben Wallace, dün yazdığı Mail on Sunday’deki makalesinde Britanya’nın Afganlar için ‘yükümlülük’ olduğunu, bu yüzden Afganistan dışında bölge genelinde birkaç sığınmacı merkezi kurulacağını söyledi. Wallace’in,kaleme aldığı makalede sığınma merkezinin Türkiye olacağı yazıyordu. 

Aynı zamanda dün Erdoğan'nın Boris Jonhson ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile Afganistan hususunda görüşmesi makalede geçen planın gerçek olabileceği ihtimallerini göstermiş ve tepkilere sebep olmuştu.

 Almanya Başbakanı Angela Merkel ise sığınmacıların odağı olan Türkiye hakkında “Türkiye’yle yakın çalışılmalı” demişti.

"Talep Edilse Dahi Kabul Edilemez"

Dışişleri Bakanlığı, İngiltere basınında Afgan sığınmacılar için üçüncü dünya ülkelerinda kurulacak sığınmacı merkezleri planları bağlamında Türkiye'nin adını vermesi hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İngiltere basınında yer alan Afgan mülteciler için Türkiye’de sığınmacı merkezi kurulması konusunda plan yapıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi bunu kabul etmemiz mümkün değildir" ifadesine yer verildi.

abd ingiltere afganistan taliban sığınmacı mülteci göçmen türkiye erdoğan merkez plan dışişleri açıklama almanya merkel