Afrika'nın En Eski İnsan Mezarı Keşfedildi

TAKİP ET

Kenya'da devam eden bir arkeolojik alan çalışması sırasında kıtanın en eski insan mezarı ortaya çıkarıldı.

Saygın uluslararası bilim dergisi Nature'de yayımlanan araştırma sonucunda, Kenya'nın güneydoğusudaki Panga ya Saidi mağarasında yapılan arkeolojik çalışmalarda bulunan kemikler 80 bin yıla tarihlendi. Kemiklerin 3 yaşındaki bir çocuk bedenine ait olduğu tespit edilen çalışmada, 2013 yılında yapılan kazıda ilk örnekleri bulunan kemiklerin hassasiyeti nedeniyle kemiklerin zarar verilmeden bulundukları yerden çıkartılabilmesinin 4 yıldan uzun bir süre aldığı belirtildi.

Mağarada çalışma yürüten bilim insanları kemiklerin bulunduğu bölgedeki 40 santimetre çapında ve 13 santimetre derinliğindeki bir kütleyi çıkararak özel koruyucu malzemelerle kaplayarak incelemek üzere Nairobi Ulusal Müzesi'ne götürdüler. Daha sonra 3 boyutlu x-ray incelemesi için İspanya'da bulunan özel bir laboratuvara gönderilen toprak örneklerine yapılan analizler neticesinde söz konusu kemiklerin "dizlerini karnına çekmiş olarak sağ tarafına yatmış ve yaklaşık 80 bin yıl önce kefenlenmiş bir çocuğa" ait olduğu keşfedildi.

Çocuğun medfun halde bulunduğu mağarada, aynı noktada bazı insan yapımı aletlerle de karşılaşan arkeologlar, çocuğun defin tarzının yalnızca bir insan medeniyetine ait olabilecek şekilde ve bir inanç tarzını yansıtan kompleks ölüm ritüellerini yansıttığını belirtti. 

Daha önce Afrika'nın farklı noktalarındaki arkeolojik çalışmalarda en eski olarak 74 bin yıllık bir mezar keşfedilmişti. 80 bin yıla tarihlenen mezarın keşfini "olağanüstü bir keşif" olarak sıfatlandıran Max Planck Enstitüsü İnsanlık Tarihi Bilimi Tarih Öncesi bölümünden Prof. Dr. Michael Petraglia, söz konusu keşif hakkında “Bu Afrika’da bulunan en eski insan mezarı. Bizlere bugün çok tanıdık gelen bilme yetimiz, sosyalliğimiz ve davranışlarımız hakkında bir şeyler anlatıyor" ifadelerini kullandı.

Afrika'nın En Eski İnsan Mezarı Keşfedildi